Άνοιξε ο δρόμος για την «Αγιά Σοφιά»

Ένα ακόμα βήμα, ίσως το πλέον καθοριστικό, έγινε πριν από λίγο και αφορά την επιστροφή της ΑΕΚ στα “ιερά χώματα” της Νέας Φιλαδέλφειας. Το ΣτΕ ανακοίνωσε και επισήμως ότι απέρριψε τις προσφυγές τόσο του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας, όσο και των “17” εις βάρος του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και συγκεκριμένα του νόμου που αφορούσε την “Αγιά Σοφιά”, οπότε πλέον η ΑΕΚ μπορεί να τρέξει τις διαδικασίες προκειμένου να βάλει το συντομότερο δυνατό μπουλντόζες στο οικόπεδο και να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου της γηπέδου.

Βέβαια όπως σας έχουμε ενημερώσει για να τρέξουν τα έργα, χρειάζονται ακόμα κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη από τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάζονται 45 μέρες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ΑΕΚ μπορεί οριακά να προλάβει στα τέλη του Ιουλίου, αν ο φάκελός της είναι απόλυτα σωστός και πλήρης να βγάλει την οικοδομική άδεια και να κάνει το όνειρο της επιστροφής πραγματικότητα.

Τη δημοσιοποίηση των υπ’ αριθμών 2153-2154/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας με τις οποίες ομόφωνα απορρίπτονται οι προσφυγές του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και των κατοίκων της περιοχής, έκανε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ζητούσε από το ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, την ακύρωση της από 3.11.2014 απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής με την οποία επέρχεται τροποποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης «προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας». Η επίμαχη μελέτη έχει εγκριθεί από την διεύθυνση δασών της περιφέρειας Αττικής.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, τα εμπορικά καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια, κ.λπ. που προβλέπονται) είναι αντισυνταγματική.

Σχετικά άρθρα