Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας: Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε- Oι 6 βασικοί άξονες για συμφωνία
Τσίπρας: Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε- Oι 6 βασικοί άξονες για συμφωνία thumbnail

Τσίπρας: Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε- Oι 6 βασικοί άξονες για συμφωνία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

«Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση με στόχο να έρθουμε σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με βασικοόυς στόχους τα χαμηλά πλεονάσματα, που σημαίνει τερματισμός της σκληρής λιτότητας και την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι εάν τιμωρηθεί η Ελλάδα θα πληγεί μόνο η χώρα μας. Εάν επικρατήσει η στραγηγική του διχασμού είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι αυτό θα ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Θα χτυπήσει και για άλλους η καμπάνα και κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου» είπε ο πρωθυπουργός.  
Αγωνιζόμαστε σε σκληρές συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, είπε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι τοποθετήσεις των αρχηγών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ έχουν «ένα νήμα που τις συνδέει. Μάλλον μία προσδοκία ότι η χώρα θα οδηγηθεί, και σύντομα μάλιστα, σε τρίτο Μνημόνιο».

«Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτό τον τρόπο να δικαιωθείτε και να καταφέρετε να κρύψετε τις ευθύνες σας. Μην προσδοκάτε, όμως, άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Επιπλέον κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είχε σχεδιάσει την λεγόμενη «αριστερή παρένθεση». «Να καταγράψω ότι σήμερα είδαμε μία διαφορετική πτυχής σας που είχαμε τουλάχιστον δύο χρόνια να δούμε. Τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι από την εποχή του Ζαππείου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ωστόσο, συμπεριέλαβε στα θετικά το γεγονός ότι «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό ως βάση αυτό το κείμενο. Και αυτό βοηθάει την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική προσπάθεια της». 

Στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. «Όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο θα είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα είναι δίκαιη. Όριο για εμάς είναι η προοπτική του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 


«Δεν χρειαζόμαστε συμφωνία αλλά λύση»

Τη θέση της αντιπολίτευσης για την πρόταση των θεσμών ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις θέσεις των δανειστών. 

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε και να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό. Για λογαριασμό του διαπραγματευόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους. 

«Ο εθνικός στόχος για μια συμφωνία δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο την οικονομική βιωσιμότητα της. Δεν χρειαζόμαστε μία συμφωνία. Χρειαζόμαστε μία λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, που θα τελειώνει μια και καλή την συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 


Παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης συνολική και ολοκληρωμένη, «η οποία αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεση μας για έναν συμβιβασμό γιατί δεν αποτύπωνε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά τον κοινό τόπο των επί τριμήνου σκληρών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μία απόδειξη του σεβασμού στη διαπραγμάτευση και τους συνομιλητές μας».

Μάλιστα ανέφερε ότι «βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης αυτής είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας», ενώ εξήγησε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα συνεχιστεί δηλαδή το θέατρο σκιών της τελευταίας πενταετίας που επιδείνωσε το πρόβλημα του χρέους και τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση». 


«Πρέπει να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μία πρόταση που δεν θα λάμβανε καθόλου υπόψιν την επί τρίμηνο διαπραγμάτευση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μία έντιμη και βιώσιμη λύση θα εκλαμβανόταν από κάποιους ως αδυναμία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Δυστυχώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που δημιουργήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις». 

Επιπλέον ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για τις προτάσεις των θεσμών και είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μία κακή στιγμή για την Ευρώπη και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές της». «Βασική ευθύνη αναλογεί βέβαια στην κυβέρνηση αλλά σήμερα θα ήθελα να ακούσω την θέση της αντιπολίτευσης. Αν μας καλείτε να αποδεχθούμε την πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί ή εάν συντάσσεστε εναντίον. Κι αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση- καλοδεχούμενη η κριτική- γιατί δεν υπογράφουμε την συμφωνία. Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητούν να υπογράψουμε σας καλώ να ξεκαθαρίσετε εάν αποδέχεστε ή εάν απορρίπτετε την πρόταση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς «είναι η μόνη σοβαρή γραμμή για να πάμε σε βιώσιμη συμφωνία» και έθεσε τους έξι βασικούς άξονες για την συμφωνία:

• Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
• Απομείωση αναδιάρθρωση του χρέους, λύση στο ζήτημα του χρέους
• Προστασία των συντάξεων κα του πραγματικού μισθού. 
• Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. 
• Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποστροφή της πορείας των εργασιακών 
• Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία. 
www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X