Κατά (Σ)Λουκα ευαγγέλιον!

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών επικρατώντας στο ΣΕΦ του Παναθηναϊκού με 76-70. Καθοριστικοί Σλούκας και Ντάνστον, εξαιρετικός ο Μαυροκεφαλίδης.

Η έμφαση, όπως ήταν λογικό δόθηκε στις άμυνες. Ναι μεν και οι δύο λειτούργησαν καλά σε αυτό το κομμάτι, αλλά μπάσκετ παίζεται και στις πλευρές. Ο Ολυμπιακός των μηδέν λαθών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιούργησε ένα τεράστιο βαρίδι στο παιχνίδι του που δεν ήταν άλλο από τα χαμένα τρίποντα. Όταν το κοντέρ φτάνει να γράφει 0/13 (!) στο πρώτο μέρος, τότε οφείλεις να αναζητήσεις κάπου αλλού το σκοράρισμα. Το φώναξε ο Σφαιρόπουλος, το έκαναν προοδευτικά οι παίκτες του, αφού όμως πρώτα είδαν τους πράσινους να φτάνουν στο 10-23 με την έναρξη της δεύτερης περιόδου.

Ο Ολυμπιακός ήταν στατικός στην επίθεση με κακή κυκλοφορία, την ώρα που οι πράσινοι είχαν το προνόμιο της εξαιρετικής περιφερειακής άμυνας Ήταν το τρίποντο του Φώτση που θορύβησε τους ερυθρόλευκους με το κοντέρ του επί μέρους σκορ να δείχνει εκείνη τη στιγμή το εκθαμβωτικό 20-2 (!) για τους πράσινους. Μαθημένη ομάδα ο Ολυμπιακός στο να μαζεύει άμεσα τα κομμάτια του μετά από πλήγματα στη διάρκεια του αγώνα, το έκανε άλλη μία. Κι ενώ τα τρίποντα συνέχισαν να αποτελούν τροχοπέδη αυτής της προσπάθειας, ο Ντάνστον κάτω από τη ρακέτα, αλλά περισσότερο ο Σλούκας, ο οποίος έβαλε στολή Σπανούλη, οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην απάντηση. Η άμυνα παρέμεινε το ίδιο καλή, ενώ η επίθεση έβαλε μυαλό περνώντας την μπάλα κάτω από το καλάθι.

Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό αναλάμβανε δράση ο Σλούκας. Για αυτό πληρώνεται ή μάλλον και γι αυτό. Για το απρβλεπτο που μπορεί να προσφέρει και την προσωπική ενέργεια. Τουλάχιστον τρεις τέτοιες αποδιοργάνωσαν προσωρινά την πράσινη άμυνα. Όταν ολοκληρώθηκε η απάντηση του Ολυμπιακού (18-0 σερί!) ο φωτεινός πίνακας ανέγραφε 28-23. Ο Μανωλόπουλος άμεσα γύρισε την άμυνα σε ζώνη, μπερδεύοντας για λίγο τους ερυθρόλευκους. Μαζί ο Παναθηναϊκός πήρε κάποιους πόντους από βολές για να έρθει το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη που του χάρισε προβάδισμα στο τέλος του πρώτου μέρους (33-34).   

Περισσότερα σε λίγο…

Σχετικά άρθρα