Κορυφώνονται σήμερα, 71 χρόνια ακριβώς μετά τη σφαγή στο Δίστομο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικης θηριωδίας, στις 10 Ιουνίου 1944.


Το "παρών" στις εκδηλώσεις αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δήμαρχοι και πρόεδροι μαρτυρικών δήμων και χωριών της Ελλάδας.


Στις 10:30 είναι προγραμματισμένο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων, στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου.


Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πομπή προς το Μαυσωλείο Διστόμου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας Γιάννη Γεωργακό και κατάθεση στεφάνων.


Μετά το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Διστόμου.


Διεθνής Αμνηστία: Τα θύματα της σφαγής του Διστόμου συνεχίζουν να στερούνται δικαιοσύνης


Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη σφαγή στο χωριό Δίστομο, τα θύματα και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να στερούνται δικαιοσύνης και επανορθώσεων τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.


"Περισσότερα από 60 χρόνια μετά τη σφαγή στο χωριό Δίστομο του νομού Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου του 1944 τα θύματα και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να στερούνται δικαιοσύνης και επανορθώσεων. Η επιτυχής μέχρι σήμερα αξίωση για κρατική ασυλία εκ μέρους της Γερμανίας τους έχει στερήσει τις επανορθώσεις εκείνες που θα τους προσέφεραν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.


Όπως έχει εξηγήσει η Διεθνής Αμνηστία, όλα τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου, ήδη από το 1907,  έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποζημιώσεις από τα κράτη, για εγκλήματα πολέμου που εκείνα διέπραξαν. Αυτή η υποχρέωση αποζημιώσεως δεν είναι απλά υποχρέωση μιας συνθήκης, αλλά πλέον είναι και μέρος του εθιμικού διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.


Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει το δικαίωμα σε αποζημιώσεις των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων και πιστεύει ότι τα κράτη δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να απαγορεύουν μια αστική αγωγή σε ένα ξένο δικαστήριο για μια τέτοια αποζημίωση, όταν τα θύματα δεν έχουν άλλο μέσο να ζητήσουν αποκατάσταση".


avgi.gr