Αρχική / Πολιτισμός / City life / Σήμερα: Έκθεση – Αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη
Σήμερα: Έκθεση - Αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη thumbnail

Σήμερα: Έκθεση – Αφιέρωμα στον Γιάννη Γαΐτη

Τα γνωστά ανθρωπάκια του μας επισκέπτονται ξανά, σαν αγγελιοφόροι της εποχής και των στοχασμών του.


Ένας ολόκληρος μικρόκοσμος, εκείνος του Γιάννη Γαΐτη, στήνεται εκ νέου μέσα στον χώρο ενός ξενοδοχείου. Με σκηνικό του τα λούνα παρκ, το τσίρκο, το γήπεδο και τον δρόμο, οι καρμπόν φιγούρες του αποδίδονται με φόντο παρελάσεις, κηδείες, πανηγύρια και γάμους, καθώς το έργο του εικαστικού στήνεται στους χώρους του Radisson Blu Park Hotel. Ο γνωστός έλληνας μοντερνιστής, που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του ‘84, παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμος μέσα από το έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις επαναλαμβανόμενες αντρικές φιγούρες του. Τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε στην έκθεση με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης – Ένας Ασυμβίβαστος Δανδής». Επηρεασμένος από το γραφικό και βιομηχανικό σχέδιο και την αφίσα ο καλλιτέχνης δημιουργεί κρυπτογραφημένες οπτικές ιστορίες όπου τα γνωστά ανθρωπάκια του τοποθετούνται και ζουν μνήμες από το μακρινό (ή όχι και τόσο, τελικά) παρελθόν της ελληνικής ιστορίας. Στις συνθέσεις που θα δούμε στην έκθεση αυτή, κυριαρχούν ζωόμορφες μυθικές οντότητες, περίεργα έντομα, πουλιά και ανθρωπάκια, άλλοτε με φράκο και άλλοτε με ριγέ ή καρό κουστούμι, και πάντα με μελόν καπέλο.
Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου σχετικά με το έργο του Γαΐτη: «Το έργο του μόνο φαινομενικά είναι pop (popular). Στην πραγματικότητα απομυθοποιεί με τρόπο καυστικό και ειρωνικό την καταναλωτική κοινωνία και γελοιογραφεί τις λειτουργίες, τους θεσμούς και τα σύμβολά της. Η τυποποιημένη, επαναλαμβανόμενη και στυλιζαρισμένη του μορφή εμπνέεται, αλλά ταυτόχρονα διακωμωδεί, την προγονολατρεία, τους ήρωες και τους θεούς μιας παρελθούσης ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής και σε αντίθεση με τους καλλιτέχνες της γενιάς του ’30 βάζει τέλος στη νοσταλγία του παρελθόντος. Η νέα αφηγηματική αναπαράσταση (Figuration Narrative) που υιοθετεί ο Γαΐτης δημιουργεί ακαθόριστους χώρους και τόπους, που ξεδιπλώνονται άλλοτε σε οριζόντιες φρίζες ή σε επιμέρους πλαίσια μέσα στο ίδιο έργο. Με αυτό τον τρόπο ανακαλεί την αφηγηματική ζωγραφική που παρατηρούμε στις βυζαντινές εικόνες, στις ζώνες των αρχαίων ερυθρόμορφων αγγείων, αλλά και στα καρέ-καρέ των σύγχρονων κόμικς».
 


Info


10 Ιουνίου 2015
Έως 24 Ιουλίου 2015. Radisson Blu Park Hotel, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, 210 889 4500.


tospirto

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X