Αρχική / Πολιτισμός / City life / Food for thought: Ένα συμποσιακό δείπνο στη Στέγη!
Food for thought: Ένα συμποσιακό δείπνο στη Στέγη! thumbnail

Food for thought: Ένα συμποσιακό δείπνο στη Στέγη!

Τι συζητούν τρώγοντας μια stand up comedian, ένας μητροπολίτης, ένας ψυχίατρος κι ένας μαέστρος; Για το τι ακριβώς θα συμβεί το βράδυ της επόμενης Πέμπ­της στο curated dinner με τίτλο «Τροφή για το μυαλό» ο Δημήτρης Αντωνόπουλος «ανέκρινε» την αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αφροδίτη Παναγιωτάκου.


Γαστρο-πνευματικό χάπενινγκ, γευστικό ερέθισμα που εμπνέει ιντελεκτουέλ προβληματισμούς ή συμπόσιο που ακολουθεί στο σήμερα τις φιλοσοφικές αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων; Δεν είναι τόσο απλό να χαρακτηρίσεις αυτό που θα συντελεστεί στις 11/6 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά η επίσημη καταγραφή του το θέλει ένα διαφορετικό «δείπνο υψηλής ευφυΐας» με συνδαιτυμόνες αλλά και κοινό. Γεμάτος απορίες, πέτυχα τους συντελεστές αυτής της νέας ριζοσπαστικής πρωτοβουλίας της Στέγης στο διάλειμμα μιας σύσκεψής τους και άρχισα τις ερωτήσεις.Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης, η οποία έχει την ευθύνη του σχεδιασμού του δείπνου, βάζει τις βασικές παραμέτρους της εκδήλωσης. «Προσκαλέσαμε ευφυείς ανθρώπους, που διαθέτουν όμως διαφορετικά είδη ευφυΐας: συναισθηματική, αντικειμενική με την έννοια της μέτρησης ή ακόμη μια ευφυΐα που δεν συνάδει ντε και καλά με την επιστημονική απόδειξη των όσων πιστεύουν, όπως συμβαίνει με έναν βαθιά θρησκευόμενο άνθρωπο. Ανθρώπους με θετική διάθεση, που δέχονται να συνφάγουν με αγνώστους και να μιλήσουν για ένα θέμα που τελικά δεν είναι τόσο σοβαρό.

Μπορεί να είναι οι ίδιοι ευφυείς, αλλά δεν παίρνουν τόσο σοβαρά τον εαυτό τους. δεν έρχονται δηλαδή να συστηθούν ως οι πανέξυπνοι άνθρωποι που θα αποδείξουν αυτήν την ιδιότητά τους μιλώντας βαρύγδουπα για το θέμα της ευφυΐας. Διαλέξαμε όμως κυρίως ωραίους ανθρώπους, όχι απλώς έξυπνους. Έρχονται να κάνουν κάτι πολύ φυσικό, να φάνε και να μιλήσουν γύρω από ένα τραπέζι».


Θα τους προκαλέσετε με ­ευθείες ερωτήσεις;

Θα παίξουμε λιγάκι με την ευφυΐα­ τους χρησιμοποιώντας ως όχημα­ το ίδιο το φαγητό. Θα τους ρωτήσουμε σίγουρα αν ένας έξυπνος άνθρωπος έχει συναίσθηση της εξυπνάδας του ή κατά πόσον ένας ταλαντούχος άνθρωπος μπορεί να είναι βλάκας! Οι περισσότερες ερωτήσεις, πάντως, θα ξεκινούν από το φαγητό. Το ξέρετε, ας πούμε, ότι αν δεν πίνετε νερό θα πάθετε αφυδάτωση, θα έχετε παραισθήσεις και μπορεί να οδηγηθείτε ακόμη και στην τρέλα;

Ότι υπάρχουν κάποια φαγητά που ξυπνούν τον εγκέφαλο και παίζουν με τα κύτταρά του και μας κάνουν να απαντάμε πιο γρήγορα στα ερεθίσματα, όπως ο καφές, η σοκολάτα, τα λιπαρά ψάρια, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί ή το πράσινο τσάι; Μιλάμε για τροφές που μας δίνουν ενέργεια, που ενεργοποιούν τη μνήμη, την προσοχή και την αντιληπτική ικανότητα. Λένε λ.χ. ότι ένας άνθρωπος μπορεί να λύσει πιο εύκολα μια άσκηση μαθηματικών αφού φάει σολομό.

Και ποιος θα ετοιμάσει το φαγητό;
Εμείς δίνουμε τα υλικά στον Τάσο Μαντή, τον σεφ της «Hytra», και αυτός κάνει τα μαγικά του. Έχει εμπλακεί πολύ ενεργά σε αυτό project. δεν σερβίρει απλώς πρώτες ύλες. Άλλες θα είναι σε πιο απλή μορφή, άλλες πιο δουλεμένες. Μην πάει όμως το μυαλό σας στη μοριακή κουζίνα. Θέλουμε να αποφύγουμε την υπερβολή. Κάποια πράγματα θα είναι αμέσως αντιληπτά στους συνδαιτυμόνες, κάποια άλλα θα πρέπει να τα ανακαλύψουν σταδιακά. Μπορεί ένα φαγητό να μοιάζει με τούβλο, αλλά τελικά να είναι σολομός…


 Το εικαστικό του δείπνου: Ένα καρύδι – εγκέφαλος

Το εικαστικό του δείπνου: Ένα καρύδι – εγκέφαλος

Θα είναι όμως ελκυστικό στο μάτι;
Το πόσο όμορφο θα δείχνει είναι και αυτό σχετικό. Θα είναι σίγουρα φίνα παρουσιασμένο χωρίς να είναι κατ’ ανάγκην δελεαστικό. Η φύση μάς έχει μάθει να αποφεύγουμε τις μαύρες τροφές, επειδή τις περισσότερες φορές είναι δηλητηριώδεις [σ.σ.: σκέφτομαι πόσο όμορφο φαντάζει ένα μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς σε ένα χρυσό πιάτο…] Επίσης μπορεί να υπάρχουν πιάτα που θα μοιά­ζουν με έργα μοντέρνας τέχνης και άλλα που θα έχουν λ.χ. ψωμί κι ελιά!

Και τι θα πίνουν;
Κυρίως κρασί, που σίγουρα δεν θα είναι εξωτικό, σε στιλ «από αμπέλι στην όαση της Σίβα»… Μερικά πράγματα θέλουμε να είναι τελείως βασικά και συμβολικά. Θα σερβίρουμε λοιπόν απλό, καλό κρασί και ίσως χυμό ή αφέψημα.


Πώς θα κυλήσει η βραδιά;
Το δείπνο των τεσσάρων πιάτων θα σερβιριστεί στην κεντρική σκηνή, που όμως δεν έχει τη συνηθισμένη της εικόνα. Οι καλεσμένοι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και τα 40 άτομα που θα παρακολουθήσουν τη συζήτηση σε βαθμίδες πάνω στη σκηνή, οπότε η θεατρικότητα θα είναι έντονη. Θα υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση φιλοξενίας. Γενικά δεν θέλουμε να ξέρουν τι θα συναντήσουν όταν θα ανεβούν στη σκηνή οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν στο γεύμα.

Ο κόσμος που θα παρακολουθεί δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, αλλά με το που θα τελειώσει το δείπνο θα ακολουθήσει ένα after dinner party, όπου θα μπλεχτούν και θα συζητήσουν συνομιλητές και κοινό. Όπως και στο σπίτι μας, μόλις τελειώσει το φαγητό πηγαίνουμε στον καναπέ, βγάζουμε τα ντιζεστίφ και συνεχίζουμε την κουβέντα…


Την επιμέλεια του δείπνου έχουν η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Ελισάβετ Πανταζή και η λονδρέζικη ομάδα επιμελητών Double Decker (Wilhelm Finger, Μελίτα Σκαμνάκη ). Τη συζήτηση θα συντονίσουν η Αφρ. Παναγιωτάκου και η Μ. Σκαμνάκη. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της σκηνής θα κάνει το Spacelab Architecture.

Στο δείπνο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής Ευάγγελος Κατσιούλης, η stand up comedian Κατερίνα Βρανά, ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, η δημοσιογράφος Έλλη Στάη, ο ηθοποιός και εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου, η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, ο αρχιτέκτονας Νικόλας Τραβασάρος και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Προτεραιότητα για συμμετοχή στο κοινό έχουν οι Φίλοι της Στέγης.


athinorama.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X