Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Νέα ημερομηνία η 18η Ιουνίου
Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Νέα ημερομηνία η 18η Ιουνίου thumbnail

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Νέα ημερομηνία η 18η Ιουνίου


Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ, συμφώνησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σύντομα και με εντατικό ρυθμό να κλείσουν τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και σε δεύτερη φάση για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας και τη βιωσιμότητα του χρέους.


Η δήλωση που βγήκε ταυτόχρονα από τις τρεις πλευρές έκανε λόγο για θετικό κλίμα και εποικοδομητική συζήτηση που θα εντατικοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο κατάλληλο επίπεδο.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και κύκλους της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκλεισε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, σήμερα Πέμπτη με στόχο να κλείσει τη συμφωνία ελληνικών αρχών και διεθνών δανειστών με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.


Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, κατά την σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών πριν από την έναρξη της Συνόδου των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στις Βρυξέλλες πως έχει την πρόθεση να καλύψει τα τελευταία μέτρα για το κλείσιμο της συμφωνίας παρουσιάζοντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 440 εκ. ευρώ, με τρόπο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος Γιούνκερ, παρά το διαφαινόμενο θετικό κλίμα σκοπεύει να έχει μαζί του όλους τους συνεργάτες και μάρτυρες από την προηγούμενη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, με στόχο να επιπλήξει τον συνομιλητή του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.


Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να τελειώνουν με τη συμφωνία.


Η ελληνική πλευρά δεν έχει προσδιορίσει την πηγή των 440 εκ. ευρώ, αλλά έχει ουσιαστικά χρόνο να το κάνει το αργότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή.


Εξάλλου, κοινοτικός αξιωματούχος εξηγούσε τις προηγούμενες ώρες πως η τελευταία πρακτική ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας είναι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.


Η συνάντηση με τον Γιούνκερ είναι τόσο κρίσιμη και καθοριστική όσο καμία άλλη, γεγονός που εξηγεί την παρουσία του γενικού διευθυντή της γενικής διεύθυνσης των οικονομικών της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι.


Σε σχέση δε με την μετά Ιούνιο εποχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για άλλους εννέα μήνες, με ταυτόχρονη αλλαγή της χρήσης των χρημάτων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά και τη σύναψη ενός νέου δανείου για την ανταλλαγή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ESM.


H ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τον σκόπελο της αποπληρωμής των υποχρεώσεων Ιουλίου και Αυγούστου.


Από σήμερα θα αρχίσει να γράφεται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής κατά την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρ. Ολάντ.


Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα γυρίσουν ξανά στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αφού το γενικό περίγραμμα έχει ήδη δημιουργηθεί.


Το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος αλλά και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα που θα περιλαμβάνει και την διευθέτηση του χρέους θα γίνει κατά την εννιάμηνη παράταση που ζήτησε χθες η ελληνική Κυβέρνηση και έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέρη της χθεσινής τριμερούς συνάντηση σε επίπεδο κορυφής.


Η Κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει μια ακόμη υποχώρηση στο θέμα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεχόμενη το στόχο για 1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2% του ΑΕΠ το 2016.


Δέχθηκε επίσης να επανεξετάσει και το σενάριο για ΦΠΑ με τρείς συντελεστές ώστε ο μεγάλος συντελεστής να παραμείνει με στο 23% ο μεσαίος να φτάσεις τελικά στο 13% από 11% που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ελλάδας ενώ ο χαμηλός θα αυξηθεί και αυτό ελαφρά στα σημερινά επίπεδα του 6,5% αλλά θα ισχύει μόνο για τα φάρμακα.


Δέχθηκε να προστεθούν και άλλα μέτρα «καλής ποιότητας» στην ελληνική πρόταση ώστε να κλείσει οριστικά η διαφορά ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ που είχε απομείνει ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση πήρε μια ρητή δέσμευση ότι οι δανειστές θα βάλουν σε χαρτί την υπόσχεσή τους να οριστικοποιήσουν και να λάβουν μέτρα για την μείωση του δημοσίου χρέους μέχρι και τον Μάρτιο του 2016.


Εξασφάλισε επίσης την δέσμευση για χρηματοδότηση με αμιγώς ευρωπαϊκά κονδύλια . Με την γνωστή μέθοδο της σταδιακής εκταμίευσης έναντι εκπλήρωσης προαπαιτούμενων που θα οριστούν χρονικά από την αρχή η Ελλάδα θα έχει άμεση αν και σταδιακή πρόσβαση:


Στα 1,8 δις ευρώ που είναι η τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ.


Στα 7 δις ευρώ που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των υπολοίπων Κεντρικών Τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί το 2010 και το 2011 με έκπτωση από την δευτερογενή αγορά.


Στα 10,4 δις ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου που είχε πάρει η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και διακρατούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).


Θα δοεθεί επίσης η δυνατότητα αύξηση του ορίοου έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά 2-3 δις ευρώ.


Θα επανέλθει η εξαίρεση της αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.


Η ελληνική συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται να προλάβει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια το ταχύτερο δυνατό . Προς την κατεύθυνση αυτή επιχειρείται η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurorgroup ίσως και πριν το προγραμματισμένο για τις 18 του μήνα.


 


Εκτός το ΔΝΤ


Στην όλη διαδικασία το ΔΝΤ θα είναι εκτός της χρηματοδότησης παρότι έχει ένα υπόλοιπο δανείου ύψους 15,4 δις ευρώ προς την Ελλάδα.


Με δεδομένο ότι για το Ταμείο το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο δεν μπορεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση προς την χώρα μας.


Με την υλοποίηση των μέτρων που θα συμφωνηθούν για να κλείσει το πρόγραμμα θα εκδοθεί και μια αναθεωρημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους.


Το ΔΝΤ είναι η πιο επίσημη πηγή για να διαπιστώσει και να πιστοποιήσει αν το χρέος μιας χώρα μέλους του είναι βιώσιμο.


Στην περίπτωση της Ελλάδας η απάντηση θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αρνητική.


Μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του χρέους που συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι θετική.


Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 οπότε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.


http://www.madata.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X