Αρχική / More / Life stories / Η ιστορία της ΕΡΤ: Η πρεμιέρα ,τα πρόσωπα και οι εκπομπές που άφησαν εποχή!
Η ιστορία της ΕΡΤ: Η πρεμιέρα ,τα πρόσωπα και οι εκπομπές που άφησαν εποχή! thumbnail

Η ιστορία της ΕΡΤ: Η πρεμιέρα ,τα πρόσωπα και οι εκπομπές που άφησαν εποχή!

Ήταν σαν σήμερα, 11 Ιουνίου του 2013, όταν η Ελλάδα έζησε μία από τις μαύρες σελίδες της δημοκρατικής σύγχρονης ιστορίας της, τη στιγμή που αιφνιδιαστικά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση ρίχνοντας μαύρο. Σήμερα, ακριβώς δύο χρόνια μετά η ΕΡΤ είναι και πάλι στον αέρα, όπως και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της είναι ξανά στις θέσεις τους.Με μουσική υπόκρουση τον εθνικό ύμνο και φόντο την ελληνική σημαία η ΕΡΤ επέστρεψε και επίσημα στους τηλεοπτικούς δέκτες μας στις 6 το πρωί. Ακολούθησε μία αναδρομή στα κανάλια που υπήρχαν πριν το μαύρο καθώς και στα λογότυπα που έχει αλλάξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στη μακρά ιστορία της.
Το πρόγραμμα της ΕΡΤ


Η «Πρωινή ενημέρωση» της ΕΡΤ ξεκινά από τις 06.00. Ο Νίκος Αγγελίδης και η Βασιλική Χαϊνά ανοίγουν από τις 06.00 μέχρι και τις 08.00 το πρώτο παράθυρο στην ενημέρωση. Τη σκυτάλη παίρνουν αμέσως μετά και μέχρι τις 10.00 η Μαριλένα Κατσίμη και ο Γιάννης Δάρρας και στη συνέχεια, μέχρι τις 12.00, ο Φάνης Παπαθανασίου και η Μάριον Μιχελιδάκη. Ο ενημερωτικός μαραθώνιος της ΕΡΤ συνεχίζεται στις 16.00 με την εκπομπή «Οn ΕRΤ» με την Ελένη Χρονά και τον Ανδρέα Ροδίτη.Τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν από τις 06.30 το πρωί και ακολουθούν μικρά δελτία στις 08.00, στις 09.00 και στις 10.00. Το πρώτο μεγάλο δελτίο ειδήσεων είναι στις 12.00. Ακολουθεί το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων στις 15.00 και το απογευματινό στις 18.00. Όλη η επικαιρότητα παρουσιάζεται στο κεντρικό δελτίο στις 21.00 με παρουσιαστή τον επί χρόνια πολεμικό ανταποκριτή Πάνο Χαρίτο, και η ανασκόπηση της ημέρας που φεύγει παρουσιάζεταο στο νυχτερινό δελτίο, τα μεσάνυχτα.
 στις 22.00, η ΕΡΤ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση στο στούντιο με τον δημιουργό.«Η ΕΡΤ επιστρέφει με αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση, με δελτία ειδήσεων που εστιάζουν στην αντικειμενική παρουσίαση της επικαιρότητας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, αλλά με τρόπο που τιμά και υπολογίζει τον πολίτη» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


 


Τα δάκρυα και οι αγκαλιές


Οι παρουσιαστές της πρώτης εκπομπής που προβλήθηκε από την ΕΡΤ, Νίκος Αγγελίδης και και Βασιλική Χαϊνά, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους. Αυτό, μπροστά από τις κάμερες. Γιατί πίσω από αυτές ήταν ο Λάμπης Ταγματάρχης, που δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του και ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε με τα μάτια κατακόκκινα από το κλάμα.Οσον αφορά την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μπορεί να μη συγκινήθηκε αλλά η χαρά της για το νέο ξεκίνημα της ΕΡΤ ήταν έκδηλη. Τόσο μπροστά στις κάμερες, με το χαμόγελα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, όσο και πίσω από αυτές, που αγκάλιαζε θερμά τους υπαλλήλους. 


 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ


Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας.Λειτουργούσε με πρόδρομες μορφές από τη δεκαετία του 1930 και συστάθηκε σαν ανώνυμη εταιρεία που ανήκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο από το 1975.Η Ελλάδα ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε τηλεόραση. 

 

 Ο πρώτος πομπός τοποθετήθηκε στο τότε υψηλότερο κτίριο της Αθήνας, στο Μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Το σήμα ταξίδευε σε έναν κύκλο από τον Ασπρόπυργο ως την Εκάλη.   Τον ίδιο χρόνο, στις 27 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εκπομπές και ο σταθμός της ΥΕΝΕΔ, που υπαγόταν στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. 

 Το 1969, στην πρώτη διεθνή σύνδεση, η τότε ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) περιγράφει την προσσελήνωση. Το 1971 ξεκινά η λειτουργία του πομπού της Πάρνηθας.Στις αρχές του 1974 εγκαινιάστηκε το «Ραδιομέγαρο» της Μεσογείων, όπου θα στεγαστούν οι περισσότερες υπηρεσίες του οργανισμού.   


 

Το σήμα γίνεται έγχρωμο στις 9 Ιανουαρίου 1979, με πρώτο έγχρωμο σίριαλ την «Εκάτη» και πρωταγωνιστή Γεώργιο Μούτσιο.   Σίριαλ που άφησαν εποχή: «Μπαρμπαρόσα», «Πέιτον Πλέις», «Φυγάς», «Μπονάτσα», «Κότζακ», «Λάσυ» και τα ελληνικά «Άγνωστος πόλεμος», «O Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Γιούγκερμαν», «Γειτονιά» κ.ά.   Αρχικά, το αρμόδιο υπουργείο το οποίο είχε υπό την ευθύνη του την ΕΡΤ ήταν το υπουργείο Προεδρίας.

 

Το 1989 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία ολόκληρου του πεδίου. Από το 1993 αρμόδιο για την ΕΡΤ είναι το υπουργείο Τύπου.   Το 1996 η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat, για τη μετάδοση των προγραμμάτων των τριών κρατικών καναλιών σε όλο τον κόσμο μέσω των δορυφορικών συστημάτων. 

 

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, στις 18:00 το απόγευμα, ανακοινώνεται από τον τότε υπουργό Τύπου Σ. Κεδίκογλου το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στις 23:15 του ίδιου βραδιού το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης πέφτει. Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να διακοπεί το σήμα σε κάποιους πομπούς. 


  Το αρχικό σχέδιο ήταν οι μαζικές απολύσεις 2.656 ατόμων και η επαναφορά της ΕΡΤ σε τρεις μήνες με νέα μορφή.   Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως τότε μέλος της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, διατύπωσε την αντίθεσή του στους χειρισμούς και αποχώρησε από την κυβέρνηση στις 21 Ιουνίου του 2013. 

 


 

 

ΠΟΙΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ;
Με αφορμή λοιπόν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, θυμηθήκαμε μερικούς από τους βασικότερους παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων των τελευταίων 35 χρόνων.


1980 Νίνα Βλαχου 

1983 Έλλη Στάη- Κώστας Χούντας 

1984 Εύη Δεμίρη  


1986 Συλβάνα Ράπτη

1987 Αθηνά Ραπίτου 

1989 Απόστολος Αποστολόπουλος 

1993 Νανά Δούκα-Παλαιτσάκη- Σοφία Τσιλιγιάννη 

2000 Προκόπης Δούκας 


2004 Μαρία ΧούκληΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ


 


Η εκπομπή ''Αλάτι και Πιπέρι'' του Φρέντυ Γερμανού κατά τη δεκαετία του '70αποτέλεσε σταθμό στα τηλεοπτικά δρώμενα, με καλεσμένους διάφορα διάσημα πρόσωπα της εποχής. 


Από τα πρώτα βήματα της δημόσιας τηλεόρασης ιστορικές σειρές έκαναν την εμφάνισή τους στους δέκτες, ανάμεσά τους σπουδαίες τηλεοπτικές μεταφορές όπως το''Γιούνγκερμαν'' και ο ''Συνταγματάρχης Λιάπκιν'' του Μ. Καραγάτση, ''Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται'' του Ν. Καζαντζάκη ή η ''Μενεξεδένια Πολιτεία'' του Α. Τερζάκη.Το ''Λούνα Παρκ'' και η κωμική σειρά ''Εκείνες και εγώ'' με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα άφησαν τη δικιά τους ιστορία τη δεκαετία του '70, ενώ οι αξιόλογες παραγωγές συνεχίστηκαν και κατά την επόμενη δεκαετία. 


Ανάμεσα στις πιο διάσημες και ιστορικότερες σειρές του '80: η αγαπημένη ''Μαντάμ Σουσού'', τα ''Βεγγαλικά'' με τον σπουδαίο Θ. Βέγγο και πολλές άλλες, ενώ από τις μεταγενέστερες παραγωγές ξεχωρίζουμε το ''Η αγάπη άργησε μια μέρα'' σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. 


Σημαντική θέση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ είχαν πάντα αρκετές πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, αλλά και εκκλησιαστικά προγράμματα όπως το ''Αρχονταρίκι'' 


 


Πλούσιο ήταν πάντοτε και το παιδικό πρόγραμμα με ελληνικές αλλά ξένες παραγωγές.


 


Θυμίζουμε ορισμένες σειρές που οι περισσότεροι, μικροί, περιμέναμε με ανυπομονησία να δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες: ''Ο Παραμυθάς'', ''Φρουτοπία'', ''Του κουτιού τα παραμύθια'',  ''Κάπου Κάπως Κάποτε'', ''Το καπλάνι της βιτρίνας'', ''Ο θυσαυρός της Βαγίας'', αλλά και τα ξένα ''Αστυνόμος Σαϊνης'', ''Το μικρό σπίτι στο λιβάδι'', ''Καρουζέλ'',  ''Κάντι Κάντι'', ''Μάγια η Μέλισσα'' και ''Σπορτ Μπίλυ''

 

  


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X