Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκρηκτική άνοδος 8,16% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Εκρηκτική άνοδος 8,16% στο Χρηματιστήριο Αθηνών  thumbnail

Εκρηκτική άνοδος 8,16% στο Χρηματιστήριο Αθηνών


«Έσπασε τα κοντέρ» ο Γενικός δείκτης με κέρδη 8,16%


«Εκτόξευση» του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 823,16 μονάδες με θεαματικά κέρδη +8,16% έφεραν οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης από την αγορά που φαίνεται σαν προπομπός συμφωνίας.  


Ένα από τα υψηλοτέρα ράλι των τελευταίων χρόνων, που στηρίζεται στα θετικά μηνύματα κυρίως από το εξωτερικό για αίσιο τέλος (happy end) στην διαπραγμάτευση Ελλάδας – Δανειστών και στο άλμα των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, μετά το σαφές μήνυμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την αύξηση του ELA κατά 2,3 δις ευρώ) κυρίως όμως από την απόφασή της να μεταθέσει την εξέταση του ζητήματος για ενδεχόμενο «κούρεμα»(haircut)  των ελληνικών εγγυήσεων (collaterals).


Ο Γενικός Δείκτης Τιμών «έσπασε» με φόρα το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων, και κατέγραψε κέρδη +8,16% , ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλος κερδισμένος, είναι ο τραπεζικός κλάδος, με συνολικά κέρδη άνω του 16%. Στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε πτώση στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που κινείται στο 11,23%.


Σε μία συνεδρίαση όπου καταγράφηκε σημαντική εισροή ξένων κεφαλαίων, με την επανατοποθέτηση στην ελληνική αγορά μεγαλοεπενδυτών  (που είχαν κλείσει τις θέσεις τους στο παρελθόν λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που υπήρχε τότε στην διαπραγματευτική διαδικασία) και η επανενεργοποίηση των ελλήνων επενδυτών, ο γενικός δείκτης της αγοράς, σημείωσε άνοδο, +8,16%  παρά τις προηγούμενες αρνητικές εξελίξεις, όπως η υποβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης  Standard and Poor’s, (από CCC+, σε CCC) και τις αυστηρές προειδοποιήσεις, από ξένους αξιωματούχους και τον Διεθνή τύπο.


Σε ένα περιβάλλον πολύ αυξημένης προσδοκίας η υψηλότερη τιμή που κατεγράφη στη συνεδρίαση ήταν στις 826,53 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας ήταν στην αρχή της συνεδρίασης στις 763,18 μονάδες.


Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 92.6 εκατ. ευρώ. Ο όγκος συναλλαγών, έφτασε τα 192.384.323 τεμ.  Στοιχείο που δείχνει την στήριξη του τραπεζικού κλάδου στην εκπληκτική άνοδο, είναι ότι σχεδόν το 66% του  συνολικού τζίρου.


Κέρδη είχαν σήμερα όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές,  της Eurobank (+18,70%), της Πειραιώς (+19,35%), της Εθνικής (+16,83%), της Alpha Bank (+16,14%), της Ελλάκτωρ (+15,63%) και της ΕΧΑΕ (+12,21%).


kontranews.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X