«Φτύνουν» όλοι μαζί FIFA και Μπλάτερ

Πληθαίνουν καθημερινά τα βέλη εναντίον της FIFA μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς και την παραίτηση του νεοεκλεγέντα Σεπ Μπλάτερ.Το νέο… χτύπημα στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής με την INTERPOL να ανακοινώνει την αναστολή της συμφωνίας με τη FIFA λόγω των ερευνών για τη διαφθορά στο διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με μια συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2011, η NTERPOL έλαβε μια δωρεά από τη FIFA αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ για ένας δεκαετές πρόγραμμα σχετικό με τον αθλητισμό. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της INTERPOL, Γιύργκεν Στοκ είναι να παγώσει κάθε μορφή χρηματοδότησης από τη FIFA. Τη συγκεκριμένη απόφαση ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ιντερπόλ σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας στη Λυών της Γαλλίας.Η συμφωνία με τη FIFA περιελάμβανε ρήτρα που όριζε ότι «η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ισχύει υπό την προϋπόθεση οι δραστηριότητες του χρηματοδότη είναι συμβατές με τις αρχές, τους στόχους και τις δραστηριότητες της INTERPOL».«Όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά πρόσωπα, πρέπει να συμμερίζονται τις θεμελιώδεις αξίες και τις αρχές του Οργανισμού, καθώς και εκείνες της ευρύτερης κοινότητας επιβολής του νόμου», δήλωσε ο κ. Στοκ.Η δράση της Ιντερπόλ στο πρόγραμμα Sport έχει βοηθήσει στις διεθνείς προσπάθειες σε 190 χώρες – μέλη της ΦΙΦΑ, να αποτρέψουν τη χειραγώγηση αγώνων και των παράνομων τυχερών παιχνιδιών από εγκληματικές ομάδες. «Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ συνεχίζει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που αφορούν τη FIFA», αναφέρει πάντως η σχετική ανακοίνωση.
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Χθες, το σκάνδαλο της FIFA απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με ψήφισμά του καλεί τον υπό παραίτηση πρόεδρο της ομοσπονδίας να αποχωρήσει άμεσα για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.«Η FIFA ως οργανισμός στην παρούσα μορφή, δεν είναι πλέον κατάλληλη να διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μικρές αλλαγές δεν επαρκούν. Αλλά το ίδιο ισχύει και για μεγαλύτερες αλλαγές. Η FIFA έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, μια ολοκληρωτική αναμόρφωση της κουλτούρας και των θεσμών του οργανισμού», υποστήριξε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τίμπορ Ναβράσιτς.Ετσι, την άμεση αντικατάσταση του Σεπ Μπλάτερ από την προεδρία της FIFA ζήτησε με ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.Οι επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, συνεδρίασαν στο Στρασβούργο, όπου από κοινού ετοίμασαν ψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία.Συγκεκριμένα απαιτούν από την FIFA να ορίσει έναν «κατάλληλο προσωρινό πρόεδρο προκειμένου να αντικαταστήσει αμέσως τον Σεπ Μπλάτερ», καθώς ο τελευταίος επιθυμεί να μείνει στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου.Βέβαια, το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά θεωρείται ως μέσο πολιτικής πίεσης και στο οποίο οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για την παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ από την προεδρία της FIFA καθώς και για τις εν εξελίξει ποινικές έρευνες», λόγω των πολλών σκανδάλων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.
«Πόρτα» και από το Πάπα
Είχε προηγηθεί, πριν από λίγες ημέρες η… πόρτα στη FIFA από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος δημιούργησε το 2013 μία οργάνωση που λέγεται “Scholas Occurrentes” και αφορά την διάδοση διαφόρων σπορ με τη δική του βοήθεια.Σε αυτό το πλαίσιο, για κάθε γκολ και χαμένο πέναλτι στο Κόπα Αμέρικα της Χιλής, η οργάνωση θα λάμβανε 10.000 δολάρια από την Conmebol (Ομοσπονδία Λατινικής Αμερικής).Τα πάντα όμως άλλαξαν μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την FIFA. Ο Πάπας διέκοψε τη δωρεά, αφού φοβάται μην συρθεί το Βατικανό σε περιπέτειες.Όπως καταλαβαίνετε τα χρήματα που χάθηκαν είναι πολλά, αφού ήδη έχουν μπει δυο γκολ στην διοργάνωση.
Το ανέκδοτο
Χθες η FIFA γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της ότι ο διευθυντής επικοινωνίας, Βάλτερ Ντε Γκρεγκόριο, αποχωρεί άμεσα από τη θέση του, μολονότι θα συνεχίσει να υπηρετεί την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία σε μια συμβουλευτική βάση έως το τέλος του έτους.Ο Ελβετό-Ιταλός, Ντε Γκρεγκόριο, εντάχθηκε στους κόλπους της FIFA τον Σεπτέμβριο του 2011 και είχε το ελεύθερο να μιλάει για λογαριασμό της FIFA και να εμφανίζεται σε δημόσιες συζητήσεις και στην τηλεόραση. Αντιμετώπισε μόνος του τα ΜΜΕ πριν από δύο εβδομάδες, την ημέρα που η ελβετική αστυνομία συνέλαβε επτά στελέχη της FIFA με τις κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Η εξέλιξη πιθανότατα συνδέεται με ανέκδοτο που διηγήθηκε δημοσίως ο Ντε Γκρεγκόριο, το οποίο φέρεται να εξόργισε τον Σεπ Μπλάτερ.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο είπε: «Ο πρόεδρος της FIFA, ο γενικός γραμματέας και ο διευθυντής επικοινωνίας ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Ποιος οδηγεί; Η αστυνομία!»

Σχετικά άρθρα