Ο Ισπανός…«Μουρίνιο»!

Ο Φραν Εσκριβά, από τους βασικούς υποψήφιους για το Ολυμπιακό στο »πιάτο» σας. Ο Μουρίνιο, ο Βαλβέρδε, η Μπάρτσα, ο Κριστιάνο και ο Μέσι. Αφιέρωμα στο pamesports.gr.
 
Πολλοί προπονητές στην Ευρώπη κοπιάρουν ιδέες, κινήσεις και στιλ από τον Ζοζέ Μουρίνιο, αλλά ο Φραν Εσκριμπά δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά για να τον συγκρίνουν με τον Πορτογάλο: το παρουσιαστικό τους είναι σχεδόν ίδιο!
 
Στην πατρίδα του, ο υποψήφιος νέος τεχνικός του Ολυμπιακού έχει γίνει θέμα πολλών φωτογραφικών αφιερωμάτων στα ΜΜΕ επειδή μοιάζει πολύ στην όψη με τον Μουρίνιο…
 
Στόχος του δεν είναι φυσικά να ξεπεράσει σε… γοητεία ούτε να φτάσει σε διασημότητα και επιτυχίες τον προπονητή της Τσέλσι. Αλλά να συνεχίσει να χτίζει βήμα βήμα μια σημαντική προπονητική καριέρα, βασισμένη στη δουλειά, στη γνώση και στις εμπειρίες που έχει συλλέξει στη διάρκεια της έως τώρα πορείας του. 
 
Για πολλά χρόνια στο πλευρό του Κίκε Φλόρες, βασικός συντελεστής των επιτυχιών του νυν τεχνικού της Γουότφορντ σε Βαλένθια, Μπενφίκα και Ατλέτικο Μαδρίτης, ο 50χρονος Εσκριμπά άρχισε πριν από τρία χρόνια τη δική του διαδρομή στη ηγεσία των πάγκων. 
 
Ανέλαβε την Έλτσε, την οργάνωσε, την δυνάμωσε, την ανέβασε αμέσως στην Primera και την οδήγησε σε μια αξιοπρεπέστατη και ενίοτε θεαματική αγωνιστική παρουσία στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Κατάφερε με άνεση να διατηρεί την ομάδα στην κατηγορία, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει την κατάρρευσή της λόγω των οικονομικών δυσχερειών. 
 
Ο Εσκριμπά είναι προπονητής που θέλει να παίζει επιθετικό και ωραίο ποδόσφαιρο, δίχως να παραμελεί τους βασικούς άξονες για τη σωστή λειτουργία όλης της ομάδας. Συνήθως επιλέγει έναν προωθημένο και παίζει το 4-2-3-1 ή πιο κλασικό 4-3-3. Πολλές φορές πάντως έχει δοκιμάσει σύστημα με δύο επιθετικούς. Γενικά δεν είναι προπονητής που έχει «κολλήματα» με πρόσωπα και συστήματα, έχει ποικιλία στον τρόπο δουλειάς και στις επιλογές του. 
 
Από τους τωρινούς παίκτες του Ολυμπιακού έχει συνεργαστεί πολύ καλά με τον Αλμπέρτο Μποτία, τον οποίο είχε για μία σεζόν στην Έλτσε. Και ως βοηθός του Φλόρες είχε παίκτη τον Ρομπέρτο.
 
Έχει κάνει ωραίες κόντρες με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, με ισορροπημένα αποτελέσματα. Από μία νίκη και δύο ισοπαλίες. Φέτος τον νίκησε στο Μπιλμπάο 2-1, αλλά έχασε στην έδρα της Έλτσε από την Αθλέτικ με 3-2. 
 
Με τα μεγαθήρια στην Ισπανία δεν τα έχει πάει καλά. Ειδικά εναντίον της Μπαρτσελόνα, με την οποία η Έλτσε δεν έβαλε ούτε ένα γκολ σε έξι ματς την τελευταία διετία! Παρότι πέρυσι πήρε 0-0 στο εντός έδρας παιχνίδι! Ακολούθησαν πέντε βαριές ήττες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με συνολικό σκορ 0-22! (0-4, 0-5, 0-3, 0-4, 0-6). Κόντρα στην Ρεάλ έχει τέσσερις ήττες (1-2 και 0-3 πέρσι, 0-2 και 1-5 φέτος).
 
Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο έχει δηλώσει ότι «είναι ο Μάικλ Τζόρνταν του ποδοσφαίρου». Και για τον Μέσι ότι «δεν έχω δει στη ζωή μου να παίζει καλύτερος ποδοσφαιριστής από αυτόν»!
 
Λίγους μήνες νωρίτερα ο Εσκριμπά ήταν ο βασικός στόχος της Σεβίλλης για τη θέση του Ουνάι Έμερι που τελικά έμεινε. Τώρα τον πρεσάρει η Χετάφε, αλλά ο ίδιος δεν θέλει να πάει χαμένη η πρόκληση του Ολυμπιακού και του Champions League.

Σχετικά άρθρα