Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Ηπατίτιδα C: Η πραγματικότητα της ασθένειας στην Ελλάδα
Ηπατίτιδα C: Η πραγματικότητα της ασθένειας στην Ελλάδα thumbnail

Ηπατίτιδα C: Η πραγματικότητα της ασθένειας στην Ελλάδα

Την υλοποίηση μιας φιλόδοξης εκστρατείας ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C ξεκινάει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Η καθημερινότητα των ασθενών αλλά και τα κενά στην πρόληψη και την πληροφόρηση κάνει επιτακτική αυτή την προσπάθεια.


Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C. Ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας είναι και ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στη θεραπεία της, αφού μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωσθεί. Η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.


Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1.9% (δηλαδή περίπου 200.000).


Από τους μολυνθέντες, 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Τα ίδια τα νούμερα, όμως, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω δράση. Περίπου 4.000 είναι οι καινούριες διαγνώσεις ετησίως αλλά, δυστυχώς, μόλις 2.000 άτομα μπαίνουν τελικά σε θεραπεία!
Ειδικά στην πληγείσα από την κρίση χώρα μας, «ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως».


Είναι η υποδιάγνωση, όμως, που προβληματίζει. Μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από το σύνολο, γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν», τονίζει ο πρόεδρος του Προμηθέα, Γ. Καλαμίτσης.


Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Γ. Νταλέκος κυρίαρχη ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.
Ωστόσο, «για να μειωθούν οι νοσούντες δεν απαιτείται μόνο ένα καλό φάρμακο. Χρειάζεται το καινοτόμο φάρμακο να το δώσεις και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Οι θετικές επιδράσεις αυτής της τακτικής, βέβαια, θα φανούν μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε.
Λόγω κόστους των καινοτόμων θεραπειών, βέβαια, για την κάλυψη όλων θα χρειάζοντα 2 δισ. ευρώ, όσο το σύνολο της δαπάνης, διευκρίνισε ο κ. Νταλέκος.
Σημείωσε, λοιπόν, πως τα πάντα είναι θέμα εκπαίδευσης και όχι «αστυνόμευσης». Δηλαδή, «να γνωρίζουμε τις σωστές πρακτικές, πως δεν μεταδίδεται ο ιός, τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις (ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα της μη αποζημίωσης των εξετάσεων)», συμπλήρωσε. Εξήγησε, δε, πως απαιτείται τόσο η εκπαίδευση του πληθυσμού όσο και των γιατρών, καθώς συχνά, ενώ υπάρχουν έχουν ενδείξεις, δε στέλνουν ασθενείς να εξεταστούν.


Σκοπός της εκστρατείας είναι, λοιπόν, η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).
Θα διαρκέσει έως το τέλος του 2015 και κατά τη διάρκεια της, με τη βοήθεια κινητής μονάδας ο «Προμηθέας» θα επισκεφθεί τα 9 αστικά κέντρα παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις,με τη μέθοδο «Rapid Test». Σκοπός είναι η διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων, ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση.


virus.com.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X