Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Σεξ: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρει η γυναίκα όσο μεγαλώνει
Σεξ: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρει η γυναίκα όσο μεγαλώνει  thumbnail

Σεξ: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρει η γυναίκα όσο μεγαλώνει

Η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και ευχαρίστησης με το πέρασμα του χρόνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερους την ύπαρξη συντρόφου και την ποιότητα της σχέσης. Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι.


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η καλή υγεία, καθώς διάφορες ασθένειες (π.χ. κατάθλιψη, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά) αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών.


Η εικόνα σώματος της γυναίκας επίσης παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική της ζωή. Οσο λιγότερο ελκυστικό θεωρεί τον εαυτό της τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να αντισταθούν στη πίεση που τους ασκούν τα στερεότυπα τα οποία συνδέουν τη θηλυκότητα μόνο με τα νιάτα.


Σε γενικές γραμμές, οι μελέτες δείχνουν ότι εφόσον κάποια ηλικιωμένη γυναίκα έχει σύντροφο, ικανοποιητική σχέση και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική της ζωή έως τα βαθιά γεράματα.


Βασικά σημεία για να έχει καλή σεξουαλική ζωή είναι τα εξής:


* Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για το αν επιθυμεί να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή. Οι πεποιθήσεις ότι οι ηλικιωμένοι δεν κάνουν σεξ ή ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν σεξ είναι στερεοτυπικές και ανώφελες. Κάθε άτομο έχει τις προσωπικές του ανάγκες, έχει το δικαίωμα να επανεξετάζει τις προτεραιότητές του με προσωπικά κριτήρια, και αυτό που έχει σημασία είναι να βιώνει κανείς τη σεξουαλική του ζωή όπως νιώθει ότι τού/τής ταιριάζει. Δεν υπάρχουν κανόνες που ισχύουν για όλους.


* Είναι σημαντική η ρύθμιση των παθήσεων που σχετίζονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες και η επικοινωνία με ειδικό σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα (π.χ. πόνου, ξηρότητας και δυσκολίας διέγερσης).


* Με την αύξηση της ηλικίας απαιτούνται συνήθως περισσότερα ερεθίσματα (π.χ. χάδια, προκαταρκτικά κ.λπ.) και περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η διέγερση. Κατά την διάρκεια των επαφών βοηθάει να κατευθύνει συνειδητά την προσοχή της στις αισθήσεις της και στην εμπειρία της στιγμής.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X