Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Λαπαροσκοπική Κολεκτομή: Όλες οι πληροφορίες για την επέμβαση
Λαπαροσκοπική Κολεκτομή: Όλες οι πληροφορίες για την επέμβαση thumbnail

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή: Όλες οι πληροφορίες για την επέμβαση

Σχετικά με την κλασική επέμβαση κολεκτομής


Περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις για τη θεραπεία των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνονται κάθε χρόνο. Παρ” όλο που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα μία ριζική θεραπεία, συνήθως είναι η καλύτερη μέθοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και την ταλαιπωρία.


Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές «ανοιχτές» επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή. Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι από πέντε έως οκτώ ημέρες κατά μέσον όρο και συνήθως απαιτείται μία περίοδος ανάρρωσης έξι εβδομάδων. Λαπαροσκοπική κολεκτομή Σήμερα, μία νέα μέθοδος γνωστή ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε «ανοιχτή» επέμβαση.


Τι είναι το κόλον;


Το κόλον είναι το παχύ έντερο, το κατώτερο σημείο του πεπτικού σας συστήματος. Το έντερο είναι ένα μακρύ, σωληνοειδές όργανο, το οποίο αποτελείται από το λεπτό έντερο, το κόλον (παχύ έντερο) και το ορθόν, που είναι το τελευταίο τμήμα του κόλου. Μετά την κατάποση της τροφής, αρχίζει η πέψη της στο στομάχι και κατόπιν καταλήγει στο λεπτό έντερο, όπου απορροφούνται τα θρεπτικά στοιχεία της. Τα υπόλοιπα προχωρούν μέσω του κόλου στο ορθό από όπου και αποβάλλονται από το σώμα. Το κόλον και το ορθόν απορροφούν νερό και κρατούν τα υπολείμματα των τροφών μέχρι να είστε έτοιμοι να τα αποβάλλετε.


λαπαροσκοπική κολεκτομή


Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;


Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν τέσσερις ή πέντε μικρές τομές (1/2εκ. περίπου η καθεμία), ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει δύο έως τρία εκατοστά. προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση.


Είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή κατάλληλη μέθοδος για εσάς;


Παρ” όλο που η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ασθενείς. Χρειάζεται μία εκτενής ιατρική αξιολόγηση από ένα χειρουργό ειδικευμένο στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, σε συνεργασία με τον προσωπικό σας γιατρό, για να εξακριβωθεί αν η μέθοδος αυτή είναι η κατάλληλη για εσάς.


Τι προετοιμασία απαιτείται;


Ειδικές εξετάσεις
Η διάγνωση πολλών ασθενειών του κόλου γίνεται με κάποια από τις δύο ακόλουθες εξετάσεις: κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός. Αυτές οι δύο εξετάσεις επιτρέπουν στο χειρουργό να δει το εσωτερικό του εντέρου. Μερικές φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και μία αξονική τομογραφία κοιλίας. Πριν από την επέμβαση, επίσης, θα χρειαστούν και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή/και ακτινογραφία θώρακος.
Προετοιμασία για την επέμβαση
Πρέπει να κάνετε μπάνιο το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Το κόλον και το ορθό πρέπει να είναι τελείως άδεια πριν από την επέμβαση. Συνήθως, οι ασθενείς πρέπει να πιουν μία μεγάλη ποσότητα καθαρτικού υγρού. Μπορεί, ακόμη, αρκετές ημέρες πριν από την επέμβαση, να χρειαστεί να καταναλώσουν καθαρτικά υγρά ή κλύσματα. Συνήθως συνιστώνται και κάποια αντιβιοτικά. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για την προεγχειρητική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.


Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;


Οι περισσότερες λαπαροσκοπικές διαδικασίες κολεκτομής αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από το σωλήνα και επιτρέπει στο χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στο χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές.


Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής;


Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως του είδους της επέμβασης και της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα συνήθη πλεονεκτήματα είναι:  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος

  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

  • Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής

  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου

  • Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες

  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα


Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;


Όπως και σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν τούτοις, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος από αυτές που μπορεί να προκύψουν από μία επέμβαση με την «ανοιχτή» μέθοδο. Ελάχιστος κίνδυνος:
Αιμορραγία ή φλεγμονή (συνηθισμένες επιπλοκές σε κάθε επέμβαση)
Ακόμη μικρότερος κίνδυνος:
Διαρροή στο σημείο της επανασύνδεσης του κόλου
Τραυματισμός των γειτονικών οργάνων, όπως το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η χοληδόχος κύστη


Τι συμβαίνει αν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;


Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατραπεί η επέμβαση σε «ανοικτή» είναι οι εξής: ·  • Παχυσαρκία

  • Ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιά, η οποία έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό

  • Αδυναμία να υπάρχει καθαρή εικόνα των οργάνων

  • Αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης


Η απόφαση για επέμβαση με την «ανοιχτή» μέθοδο έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και βασίζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια του ασθενούς.


Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση;


Μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Παρ” όλο που κάποιοι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλά σε λίγες μόνο ημέρες, μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αναρρώσει. Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε την επόμενη κιόλας ημέρα της επέμβασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους πόνους στους μυς. Πιθανόν, θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, εργασία, σεξουαλικές δραστηριότητες) σε μία ή δύο εβδομάδες. Αν αισθάνεστε επίμονο πόνο, ο οποίος δεν ανακουφίζεται με τα παυσίπονα που σας έχουν συστήσει ή παρατηρήσετε εκροή υγρού από τις τομές, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το χειρουργό σας.


iator.gr – Περιοδικό Υγείας

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X