Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ιταλική κυβέρνηση: «Θα δώσουμε βίζες στους μετανάστες να φύγουν στην Ευρώπη»
Ιταλική κυβέρνηση: «Θα δώσουμε βίζες στους μετανάστες να φύγουν στην Ευρώπη» thumbnail

Ιταλική κυβέρνηση: "Θα δώσουμε βίζες στους μετανάστες να φύγουν στην Ευρώπη"

Η Ευρώπη έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη που κλιμακώνεται για το πώς θα διαχειριστεί το κύμα τής μετανάστευσης -κυρίως από τη Λιβύη-, με την Ιταλία να προειδοποιεί ότι εάν δεν μοιραστεί ίσα το βάρος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, θα χορηγήσει προσωρινές βίζες στους μετανάστες, που θα τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.  


Έχοντας ήδη δεχθεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, η Ρώμη δείχνει οργισμένη με τη στάση των υπόλοιπων χωρών-μελών και απειλεί τώρα ανοιχτά να προβεί σε αντίποινα.


Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ήδη έχουν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή συστήματος ποσόστωσης, η Βρετανία και η Δανία έχουν εξαιρεθεί, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη, η Αυστρία και η Ουγγαρία απειλούν να κλείσουν τα σύνορά τους, η Γαλλία και η Ελβετία αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο σε εκατοντάδες μετανάστες που περιμένουν στα σύνορα με την Ιταλία. 


Αυτή η τραγική παραφωνία και η συστηματική καταστρατήγηση της συνθήκης Σέγκεν, οδηγεί τη Ρώμη στη σύγκρουση…  


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι εάν δεν βρεθεί κάποιου είδους συμφωνία για να μοιραστεί το βάρος, η κυβέρνηση του θα αρχίσει να εκδίδει  προσωρινές βίζες για την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών, θα σταματήσει να δέχεται τα εκατοντάδες σκάφη από τη Λιβύη και θα αρνείται άδεια ελλιμενισμού στα ξένα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες. 


Σήμερα (Τρίτη) συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης, για να εξετάσουν τις προτάσεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν μετά τον πνιγμό 800 ανθρώπων στη Μεσόγειο τον Απρίλιο.


Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, προτείνεται η υιοθέτηση ποσοστώσεων στις χώρες μέλη της Ένωσης, όχι όμως και στις 28, δεδομένου ότι η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν "κερδίσει" εξαίρεση από τον κανόνα.


Η Κομισιόν ζητά να μοιραστούν οι εταίροι 60.000 άτομα που η επιτροπή χαρακτηρίζει ως πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας και προέρχονται από τη Συρία και την Ερυθραία, 40.000 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ιταλία και την Ελλάδα και άλλες 20.000 που περιμένουν να διασχίσουν την Μεσόγειο. 


Για πολλούς πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό στόχο δεδομένου ότι περισσότεροι από 600.000 μετανάστες αιτούντες άσυλο μπήκαν πέρσι στην Ε.Ε. Ο ίδιος ο Ρέντσι χαρακτήρισε αυτόν τον αριθμό των 60.000 ξεκάθαρη "πρόκληση", αφού 60.000 είναι οι μετανάστες που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Ιταλία.


Σύμφωνα με το Reuters, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολή στους υπουργούς των χωρών-μελών, ζητώντας παράλληλα να επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός όσων δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που χρήζουν προστασίας  (δηλαδή δεν προέρχονται από τη Συρία ή  την Ερυθραία) και έρχονται στην Ευρώπη μόνο και μόνο για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή!  


Θεωρείται απίθανο να ληφθούν αποφάσεις σε αυτή τη σύνοδο, δεδομένου ότι χρειάζεται ειδική πλειοψηφία για να ψηφιστεί η πρόταση, και οι "συμμαχίες" δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει (είναι κλειδί η στάση της Πολωνίας), ενώ η Γερμανία και η Γαλλία προς το παρόν κρατούν κοινή στάση επικρίνοντας χωρίς να απορρίπτουν το σχέδιο της Κομισιόν, θέτοντας παράλληλα όρους όπως να παγώσει η χορήγηση βίζας από τις χώρες των Βαλκανίων και επιμένοντας η Ιταλία να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες καταγραφής των προσφύγων όταν φθάνουν, εμποδίζοντάς τους να  ξεγλιστρούν σε άλλες χώρες βορειότερα. 


Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τώρα, οι μετανάστες πρέπει να καταθέτουν αίτημα ασύλου στη χώρα που φθάνουν, κάτι που η Ιταλία απαιτεί να αλλάξει, συναντώντας σθεναρή αντίσταση από Γαλλία και Γερμανία.


efsyn.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X