Νέα κανονικότητα. Οι 10 κανόνες αν μετακινείσαι με ΜΜΜ! Τι να προσέξεις;

Νέοι κανόνες ισχύουν από τη Δευτέρα (4/5) στις μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση.

Η νέα κανονικότητα με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε. Η μάσκα έγινε ο νέος μας υποχρεωτικός «σύμμαχος» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε.

Πρόκειται για μια δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. «Όπλο» μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής.

Τηρούμε τους κανόνες και μένουμε ασφαλείς

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί». Για αυτό ακολουθούν μερικοί κανόνες για τα ΜΜΜ και τα ταξί:

  • Είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους.
  • Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια.
  • Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.
  • Είμαστε πρόθυμοι στον έλεγχο από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού.
  • Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο.
  • Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό καθώς δεν θα υπάρχει δακτύλιος.
  • Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα
  • Δεν μπαίνουμε από την μπροστινή πόρτα αφού παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από τη θύρα μπροστά.
  • Αναφορικά με τα ταξί, συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Και η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

Για ποιους είναι υποχρεωτική η μάσκα;

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά κέντρα, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Αν τηρούμε τους κανόνες, ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι, ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός…

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια είναι η θεραπεία για τον κορωνοϊό; Οι ειδικοί απαντούν…

Γιατί μερικοί νιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν από κορωνοϊό; Οι ψυχολόγοι «αναλύουν» την προσωπικότητά τους…

Έχεις κλείσει ραντεβού στον οδοντίατρο; Δες τι πρέπει να προσέξεις λόγω κορωνοϊού!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα