Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Kαθιστική ζωή, ο νέος καρκίνος – 500.000 θάνατοι Ευρωπαίων πολιτών
Kαθιστική ζωή, ο νέος καρκίνος - 500.000 θάνατοι Ευρωπαίων πολιτών thumbnail

Kαθιστική ζωή, ο νέος καρκίνος – 500.000 θάνατοι Ευρωπαίων πολιτών


500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από ασθένειες που σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια, σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Διεθνούς Συνδέσμου για το Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association). Ένας στους 4 ενήλικες και 4 στους 5 εφήβους στην Ευρώπη ακολουθούν ένα επιβλαβές μοντέλο καθιστικής ζωής και το κόστος αυτής της "σωματικής αδράνειας" για την Ευρωπαϊκή οικονομία υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ ετησίως. 


Η μελέτη, η οποία τιτλοφορείται «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη», έχει εντοπίσει πως από τους 500.000 θανάτους που σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια, πιο συχνές αιτίες είναι ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του στήθους.


Η σωματική αδράνεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το κάπνισμα, όπως αναφέρει η μελέτη, ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν οικονομικά και αποτελεσματικά βήματα προκειμένου να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
Ο πρόεδρος του ISCA Μόγκενς Κίρκεμπυ υποστηρίζει: «Πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Είκοσι λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα θα άλλαζαν σημαντικά τα δεδομένα. Αν μειώναμε μόνο κατά 1/5 το επίπεδο σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη, θα σώζαμε 100.000 ζωές και παράλληλα θα εξοικονομούσαμε 16 δισ. ευρώ ετησίως».


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Κίρκεμπυ, συστήνει δίωρη μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. « Αυτό σημαίνει 20 λεπτά την ημέρα, κάτι τόσο απλό, όπως να κατεβούμε από το λεωφορείο ή το μετρό στην προηγούμενη στάση και να κάνουμε έναν ζωηρό περίπατο μέχρι τη δουλειά, ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να παίζουμε στο πάρκο με τα παιδιά».


Η έρευνα διενεργήθηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X