Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Διαζύγιο: Προβλήματα στη σχέση πατέρα και γιου
Διαζύγιο: Προβλήματα στη σχέση πατέρα και γιου  thumbnail

Aργύρης, 50 ετών

Διαζύγιο: Προβλήματα στη σχέση πατέρα και γιου

Καλησπέρα,

Είμαι πατέρας ενός 15 αγοριού με την μητέρα του οποίου έχουμε χωρίσει εδώ και τρία χρόνια.  Ο γιος μου πλέον μένει με την μητέρα του και
τον φίλο της στο ιδιόκτητο σπίτι της μητέρας του στο οποίο και έχει μεγαλώσει. 


Εγώ εδώ και  δύο χρόνια έχω κάνει σχέση και μια άλλη γυναίκα την οποία γνωρίζει ο γιος μου και δεν έχει κανένα πρόβλημα και απ ότι μου λέει δεν έχει πρόβλημα ούτε με τον φίλο της μητέρας του.  Αυτή την στιγμή η νέα μου σύντροφος είναι 3μηνών έγκυος και θα ήθελα την συμβουλή σας για το πώς θα έπρεπε να παρουσιάσω στο γιο μου το νέο αυτό ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί σωστά μετά τις τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στην οικογένειά του στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας.
Σας ευχαριστώ πολύ. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος, Νίκος Βαμβακάρης. 


 Νικόλαος Βαμβακάρης


http://www.normavitae.comΚαλησπέρα σας, το ερώτημα σας είναι εύλογο και σύνηθες καθώς σήμερα οι γονείς αναγνωρίζουν και  επικοινωνούν πολύ περισσότερο απ' ότι στο παρελθόν με τα παιδιά τους σε σχέση με το "πιεσμένο" παρελθόν .


Ξεκινώντας λοιπόν με τα δεδομένα μας αναγνωρίζουμε ότι γονείς δεν κρύβονται από τα ίδια τους τα παιδιά και κατά συνέπεια δεν αφήνουν  το παιδί έρμαιο μιας κατάστασης που το αφορά άμεσα  


Αυτό λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε στο παιδί σας με ειλικρίνεια και σαφήνεια για τα νέα δεδομένα της  οικογένειας. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο τρόπος με τον οποίο συστήνουμε  στα παιδιά το νέο μέλος που έρχεται. Τα παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να μπουν σε διαδικασία να αμφισβητήσουν κάτι που δεν τους επιβάλλεται, καθώς θα το θεωρήσουν φυσιολογική εξέλιξη με βάση την προετοιμασία που τους έχετε κάνει πριν την άφιξη του νέου μέλους. Μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το πώς εσείς κι η  γυναίκα σας έχετε πάρει αυτές τις αποφάσεις, κάνοντας το να αισθανθεί οικεία με τη νέα του πραγματικότητα. Άλλωστε ένα παιδί στην εφηβεία στις μέρες μας μπορεί να λάβει πάρα πολλές πληροφορίες μέσω της έντονης παρατηρητικότητας του. Να είστε σίγουρος ότι το παιδί ήδη γνωρίζει από φίλους ή συμμαθητές, ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος οικογένειας.


Είναι καλό λοιπόν να μην μπερδέψουμε το παιδί με ένα ψέμα που αργότερα θα φέρει κάποιο άλλο ψέμα, άρα και ενα μεγαλύτερο μπέρδεμα  αλλά να του δώσουμε σύμφωνα πάντοτε με την ηλικία του μία σαφή εικόνα της κατάστασης της οποίας είναι και ο ίδιος μέρος και κυρίως οτι είναι ασφαλής, με τον τρόπο αυτό ούτε εσείς ούτε το παιδί σας, θα χρειαστεί να έρθετε στη δύσκολη θέση να ξαναγράψετε την ιστορία από την αρχή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X