Λύγισε στο τέλος ο Κρεάνγκα

Με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να λυγίζει στο τέλος με 4-3 σετ από τον Κροάτη Αντρέι Γκάσινα ολοκληρώθηκε σήμερα η ελληνική παρουσία στο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ευρωπαϊκών Αγώνων.

Ύστερα από δύο νικηφόρα, αλλά πολύ κουραστικά παιχνίδια, ο πολύπειρος αθλητής κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια και στον 3ο γύρο του απλού κυνηγώντας την είσοδο στα προημιτελικά. Ήταν αουτσάιντερ κόντρα στο 8ο φαβορί του αγωνίσματος, αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για σπουδαία νίκη όταν πήρε τρία σετ στη σειρά και προηγήθηκε 3-2. Εν τέλει δεν κατάφερε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό, κάμφθηκε στα δύο επόμενα σετ, όμως σε κάθε περίπτωση είναι πάλι άξιος συγχαρητηρίων, που στα 43 του χρόνια παραμένει ανταγωνιστικός στις μεγάλες διοργανώσεις, εμφανίζει καλή φυσική κατάσταση και αντοχές. Τα σετ 6-11, 9-11, 11-6, 11-8, 11-9, 3-11 και 5-11. Θυμίζουμε ότι υπό τις οδηγίες του Κώστα Βατσακλή αγωνίστηκαν ακόμα στο Μπακού ο Παναγιώτης Γκιώνης σε απλό και ομαδικό, ο Κώστας Παπαγεωργίου στο ομαδικό, ενώ ο νεαρός Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος ήταν βοηθός προπόνησης. Η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 20 του μήνα.
 
Ο Κρεάνγκα (νούμερο 44 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) προερχόταν από τη νίκη 4-2 σετ επί του Ρουμάνου Άντριαν Κριζάν, που επίσης ήταν στα 16 φαβορί του απλού. Παρουσιάστηκε βελτιωμένος, αλλά απέναντι στον Γκάσινα ήξερε ότι πρέπει να είναι πιο γρήγορος στο παιχνίδι του για να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο αντίπαλός του είναι κάπως βαρύς. Το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, έκανε εντυπωσιακή ανατροπή μετά το 0-2, όμως φυσιολογικά κάπου ήρθε η κούραση και ορισμένα λάθη. Ο Γκάσινα είναι νούμερο 12 στη σημερινή ευρωπαϊκή κατάταξη. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2011 στο διπλό ανδρών, δευτεραθλητής Ευρώπης το 2007 στο ομαδικό και 3ος στον κόσμο στο διπλό νέων το 2004.

Οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί τα τελευταία χρόνια στις σημαντικότερες διοργανώσεις, αλλά τον Ιανουάριο του 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αναμετρήθηκαν στον αγώνα Ελλάδας-Κροατίας για την 1η κατηγορία των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ο Κρεάνγκα είχε επικρατήσει με 3-2 σετ. Παιχνίδι για γερά νεύρα ήταν και το σημερινό με τον κορυφαίο πρεσβευτή του ελληνικού πινγκ πονγκ να τα δίνει όλα για σπουδαία νίκη και να πληρώνει δύο «νεκρά» διαστήματα, κυρίως λόγω κούρασης, στο τέλος.
 
Στο 1ο σετ υπήρχε ισορροπία μέχρι τα μισά (5-5), ώσπου ξέφυγε ο Γκάσινα με τέσσερις σερί πόντους και ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στο σερβίς. Μεγάλο σερί κατάφερε και στην αρχή του 2ου σετ και προηγήθηκε 7-1! Ο Έλληνας πρωταθλητής πλησίασε στο 7-9 και στον πόντο αργότερα (9-10), όμως δεν έφτασε στην ανατροπή. Το καλό είναι ότι βρήκε ρυθμό, ήταν ανώτερος στο 3ο σετ και με βελτιωμένη υποδοχή ξαναμπήκε στη διεκδίκηση του αγώνα μειώνοντας το σκορ.

Συνέχισε να βρίσκει τις λύσεις στο δυνατό παιχνίδι του Κροάτη και στο 2-4 του 4ου σετ, απάντησε με έξι συνεχόμενους πόντους (!). Στο 8-4 είχε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο κι έτσι έφτασε στην ισοφάριση.
Οι προοπτικές είχαν αλλάξει για τα καλά πλέον για τον Κρεάνγκα, που με ανεβασμένη ψυχολογία και πολύ καλή τακτική μπήκε δυνατά και στο 5ο σετ. Με τις ποιοτικές του επιθέσεις δημιούργησε διαφορά με 7-2, μετά προηγήθηκε 9-6 κι έστω οριακά δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το πλεονέκτημα.

Στο 6ο σετ μέτρησε καθοριστικά ένα πολύ καλό διάστημα του Γκάσινα μετά το 2-2 όταν πήρε διαδοχικούς πόντους κι «έχτισε» διαφορά ασφαλείας. Κάτι ανάλογο δυστυχώς, έγινε και στο 7ο και τελευταίο σετ. Ο Κροάτης ξέφυγε με 4-0 και μετά 5-1 στην αλλαγή των πλευρών. Ο Κρεάνγκα προσπάθησε να διατηρήσει την ηρεμία του, αντεπιτέθηκε και πλησίασε στο 5-7 παίρνοντας τα σερβίς. Δεν αξιοποίησε κανένα από τα δύο όμως, και μόλις έγινε το 5-9 ουσιαστικά κρίθηκε το ματς (6-11, 9-11, 11-6, 11-8, 11-9, 3-11, 5-11).

Σχετικά άρθρα