Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Τρόποι διακοπής και συνέπειες στην υγεία
Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Τρόποι διακοπής και συνέπειες στην υγεία thumbnail

Κατερίνα, 20 ετών

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Τρόποι διακοπής και συνέπειες στην υγεία

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, είμαι 20 ετών με ασταθή κύκλο. Περίμενα περίοδο απο αρχές του Μαϊου. Έκανα λοιπόν εξέταση αίματος β χοριακή και βγήκε θετική. Είμαι λοιπόν στο δεύτερο περίπου μήνα και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν το έχω πει ακόμα στους γονείς μου και σκέφτομαι για έκτρωση. Γίνεται με κάποιο χάπι ή μόνο με επέμβαση; Επίσης θα ήθελα να μάθω εάν πονάει και εάν θέτω σε κίνδυνο την υγεία μου; Υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσω να ξανά κάνω παιδιά; Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ γιατί βιάζομαι.


Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γυναικολόγος – ΜαιευτήραςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,


Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μπορούν να διακοπούν με 2 τρόπους : φαρμακευτικό ή επεμβατικό.


Ο φαρμακευτικός τρόπος έχει θέση σε πολύ αρχόμενες εγκυμοσύνες. Μπορεί να «γλυτώσει» τη γυναίκα από την επέμβαση. Δυστυχώς όμως, έχει αξιοσημείωτες πιθανότητες αποτυχίας, που σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να καταφύγει στο τέλος σε επεμβατική διακοπή, αφού πρώτα έχουν περάσει αρκετές ημέρες με αιμορραγία. Επίσης, η ανεύρεση του φαρμάκου είναι πολλές φορές δύσκολη.


Ο επεμβατικός τρόπος είναι γνωστός. Θεωρητικά υπάρχουν επιπλοκές, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον, αλλά αν εμπιστευτείτε κάποιο γυναικολόγο που να είναι προσεκτικός και που λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας σας, τότε δεν έχετε να φοβάστε κάτι σημαντικό. Όπως χαρακτηριστικά λέω και γράφω συχνά, ακόμα και μια κακή διακοπή από κάποιον απρόσεκτο ή μη-έμπειρο γιατρό είναι αρκετή για να δημιουργηθεί πρόβλημα. Αντίθετα μια διακοπή από προσεκτικό και έμπειρο γιατρό που λαμβάνει μέτρα προστασίας είναι ασφαλής και δεν πρέπει να σας φοβίζει ιδιαίτερα.


 


Φιλικά,


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X