Σούμποτιτς: «Με εντυπωσίασε ο Άρης»

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πορεία του Άρη την φετινή σεζόν, ενώ για την δική του εποχή, εκείνης της «Αυτοκρατορίας» σχολίασε ότι: «Στο Μόναχο χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία να γίνουμε Πρωταθλητές Ευρώπης. Δυστυχώς ήμασταν «γυμνοί» κάτω από το καλάθι».
Ο Σούμποτιτς, από τους κορυφαίους σουτέρ που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, μέλος της «Αυτοκρατορίας» του Άρη και ο οποίος ως προπονητής οδήγησε τους «κίτρινους» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το ’97 και τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων Ελλάδας, το ’98 και το ’99 μετά από 14 χρόνια «ξηρασίας», μίλησε στον ραδιοσταθμό Super FM των Ιωαννίνων και στον Μιχάλη Μερτζιανίδη, για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον.
Ο «Πίξι» τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στο Λίβανο και την Αλ Ριάντι που την οδήγησε την φετινή σεζόν στην κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλήματος και σχολίασε για την ζωή στην Βυρητό:  «Η ζωή είναι πολύ ωραία. Η Βυρητός μοιάζει πολύ με την Θεσσαλονίκη. Είναι παραλιακή πόλη. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με Ελλάδα. Πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι χριστιανοί, αλλά συμβιώνουν αρμονικά άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών. Έχω περάσει όμορφα τρία χρόνια εκεί. Αν και γίνεται πόλεμος 150 χιλιόμετρα μακριά, εμείς δεν έχουμε κάποια ψυχολογική πίεση ή αναστάτωση».
«Το μπάσκετ είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην χώρα», συνέχισε ο Σούμποτις για την εμπειρία του στο Λίβανο. «Τα γήπεδα είναι γεμάτα. Όλες οι ομάδες δεν δουλεύουν το ίδιο επαγγελματικά, αλλά εμείς στο Ριάντ προσεγγίζουμε το επίπεδο της Ευρώπης. Πριν έρθω εγώ στην ομάδα, οι φίλαθλοι παρακολουθούσαν κυρίως ΝΒΑ, σήμερα, όμως, ξέρουν ποιος είναι ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Διαμαντίδης και όλοι οι άλλοι οι Ευρωπαίοι παίκτες. Προτρέπω τους παίκτες μου να βλέπουν ευρωπαϊκό μπάσκετ και διαπιστώνουν ότι είναι διαφορετικό από αμερικανικό. Έχουμε δικό μας γήπεδο, που είναι πολύ κοντά στην θάλασσα. Το γήπεδο είναι 24 ώρες ανοικτό, έχουμε αίθουσα με βάρη, γραφεία. Το γήπεδο μας δεν είναι το μεγαλύτερο στην Βηρυτό, αλλά είναι το καλύτερο».
«Στο Ριάντ υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για την νίκη, γιατί είναι από τις παραδοσιακά πολύ καλές ομάδες της περιοχής», εξήγησε ο «Πίξι» για την ομάδα του. «Έχει κατακτήσει 25 Πρωταθλήματα Λιβάνου και έχει αναδειχθεί δύο φορές Πρωταθλήτρια Ασίας. Είναι λογικό ότι η ομάδα πρέπει να κερδίζει. Από τότε που έχω έρθει στο Ριάντ έχουμε κατακτήσει επτά τίτλους και έχουμε χάσει μόνο έναν». «Μου αρέσει να δουλεύω με πίεση, το έχω συνηθίσει και πριν από λίγο καιρό υπέγραψα νέο τριετές συμβόλαιο και από ότι φαίνεται θα μείνω εκεί» επισήμανε ο Σούμποτιτς.
«Εάν παίζαμε στην Ελλάδα θα ήμασταν στις πρώτες πέντε θέσεις, γιατί στο Λίβανο επενδύουν πολλά χρήματα στους ξένους παίκτες και μαζί τους βελτιώνονται και οι Λιβανέζοι», παρατήρησε ο Σούμποτις. «Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαμε παίξει στο τουρνουά του Ρεθύμνου με αντίπαλο την διοργανώτρια ομάδα και τον ΠΑΟΚ, και χάσαμε και στα δύο ματς στην παράταση».
«Ο Άρης μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», δήλωσε ο «Πίξι» για την πορεία της αγαπημένης ομάδας του στην Ελλάδα. «Με χαμηλό μπάτζετ παρουσίασε μια πολύ καλή ομάδα και έκανε αξιόλογη πορεία. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και εξηγείται η πορεία του από το γεγονός ότι στην διοίκηση του υπάρχουν άνθρωποι του μπάσκετ όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Νίκος Σταυρόπουλος». «Είναι ευχάριστο να βλέπεις ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην ομάδα να βρίσκονται σε υψηλά πόστα και να κρατούν την ομάδα ζωντανή», σχολίασε ο Σούμποτιτς.
«Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ο Σφαιρόπουλος»
«Άξιος συγχαρητηρίων είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό και την πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη», τόνισε ο «Πίξι». «Χάρηκα για εκείνον, γιατί αξίζει και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε».
«Για τον Παναθηναϊκό η χρονιά ήταν μεταβατική», σχολίασε ο Σούμποτιτς. «Θεωρώ ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στην ομάδα, γι’ αυτή η ομάδα έχει κάνει έναν κύκλο και οπωσδήποτε θέλει φρεσκάδα. Έχει νεαρούς παίκτες, φέτος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και θεωρώ ότι έχει ανθρώπους στην διοίκηση που με προσεκτικές και έξυπνες κινήσεις μπορούν να κάνουν τον Παναθηναϊκό ξανά πρωταγωνιστή».
«Οι γηγενείς κάνουν την διαφορά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ», σημείωσε, επίσης, ο «Πίξι» και εξήγησε: «Είναι εκείνοι που ξέρουν να κρατήσουν την ομάδα στις δύσκολες στιγμές και αυτοί οι οποίοι παίρνουν τα Πρωταθλήματα».
«Γυμνοί» κάτω από το καλάθι
«Στο Μόναχο, το 1989 είχαμε την μεγάλη ευκαιρία να πάρουμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και δεν νομίζω ότι ο καυγάς του Γιαννάκη με τον Μαγκί στον ημιτελικό κόντρα στην Μακάμπι ήταν ο λόγος που χάσαμε», σχολίασε ο Σούμποτιτς σχετικά με τις ευκαιρίες που είχε ο Άρης σε τρία Φάιναλ Φορ να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ευρώπης και υπογράμμισε: «Κατά την γνώμη μου ήμασταν «γυμνοί» κάτω από το καλάθι. Δεν είχαμε πολλές λύσεις στην φροντ λάιν. Εάν είχαμε ένα παίκτη με πολύ καλές κινήσεις μέσα στο καλάθι και ριμπάουντ, ίσως να είχαμε πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης».

Σχετικά άρθρα