Αρχική / More / Life stories / Μεταξάς: Ψάχνουν τον γιο του βιομηχάνου ποτών για τη Λίστα Λαγκαρντ- Για τι ποσά;
Μεταξάς: Ψάχνουν τον γιο του βιομηχάνου ποτών για τη Λίστα Λαγκαρντ- Για τι ποσά; thumbnail

Μεταξάς: Ψάχνουν τον γιο του βιομηχάνου ποτών για τη Λίστα Λαγκαρντ- Για τι ποσά;


Είναι γόνος της γνωστής οικογενείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας αλκοολούχων ποτών και διώκεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.



Υπό στενό δικαστικό και αστυνομικό κλοιό βρίσκεται ο επιχειρηματίας Άγγελος Μεταξάς μετά από κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αλλά και ένταλμα που εκδόθηκε για τη σύλληψή του από τις αρμόδιες αρχές. 



Η υπόθεση αφορά στη δικογραφία για 10,5 εκατ. ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του, μετά από ελέγχους της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ που έφερε στο "φως" υψηλές καταθέσεις περίπου 2000 Ελλήνων σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, στη Γενεύη.



Ειδικότερα, ο Άγγελος Μεταξάς, γόνος της γνωστής οικογενείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας αλκοολούχων ποτών, διώκεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.



Παράλληλα, σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης καθώς ενώ οι αρχές επιχείρησαν να τον συλλάβουν, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν στο σπίτι του, παρά τις πληροφορίες ότι βρισκόταν στην Ελλάδα. 



Πλέον, το ένταλμα αναμένεται να γίνει διεθνές, ενώ η εισαγγελέας εξέδωσε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του κατηγορουμένου από τη χώρα.


Να πληρωθεί η οφειλή


Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθεια ώστε ο επιχειρηματίας να πληρώσει και να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, οι επαφές αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.  


Η προσπάθεια ώστε να καταβληθούν τα χρήματα της οφειλής εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της εισαγγελίας Αθηνών η οποία σε συνεργασία με του εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, προσπαθούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά από τη λίστα Λαγκάρντ. 



Μέχρι στιγμής και μετά την υπόθεση Μπομπολα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ποσά άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι από το προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας έχουν περάσει τον τελευταίο καιρό και άλλοι οφειλέτες και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά.


Καταζητούμενος


Σε ό,τι αφορά τώρα τον Α. Μεταξά, ο οποίος για τις ελληνικές αρχές θεωρείται και επίσημα καταζητούμενος, φέρεται να εμπλέκεται σε ένα δαιδαλώδες πλέγμα off shore εταιριών πίσω από λογαριασμό ύψους 550 εκατ. ευρώ στην HSBC της Γενεύης με φερόμενη διαχειρίστρια την Μαρία Παντελή. Εμφανίζεται, μάλιστα, ως διαχειριστής της εταιρίας SUNFLOWERS CORPORATE LTD μαζί με τον επίσης εμπλεκόμενο από τη λίστα Λαγκάρντ, Σάμπι Μιονί.



Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία για τα 10,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται ήδη στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται και δεύτερη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον ίδιο επιχειρηματία. Η δεύτερη δικογραφία αφορά επιπλέον κεφάλαια ύψουςπερίπου 4 εκατ. ευρώ. 


 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


 


Ο Σπύρος Μεταξάς, που κατάγονταν από τα Ψαρά, εγκαταλείποντας την οικογενειακή επιχείρηση στη Χαλκίδα στις αρχές της δεκαετίας του 1870, αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Πειραιά, ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής. Το 1885, με τη σύμπραξη του αδελφού του Ηλία Α. Μεταξά, αγόρασε τα μηχανήματα ενός παλιού αποστακτηρίου στον Πειραιά ιδρύοντας την κονιακοποιία – ποτοποιία Μεταξά στην οδό Αριστείδου 7, λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη. Το εργοστάσιο των αδελφών Μεταξά ξεκίνησε την παραγωγή κονιάκ και άλλων ποτών το 1888 ενώ το έμβλημα της εταιρίας, ο "Σαλαμινομάχος", είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο νόμισμα το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του πρώτου εργοστασίου του Μεταξά στην οδό Αριστείδου. Το ΜΕΤΑΞΑ είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν". Πέραν του κονιάκ, η εταιρεία τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της παρήγε αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνου.






 




Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το "ιπτάμενο μπράντι". Το 1968 το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις παλαίωσης και αποθήκευσης της εταιρείας μεταφέρθηκαν στην Κηφισιά όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα. Σήμερα, το σύνολο των εξαγωγών αποτελεί το 60% της παραγωγής. Από το 1989, βέβαια, το brand δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια Μεταξά, ενώ από το 2000 κι έπειτα είναι μέλος της εταιρείας Remy Cointreau.


ο νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά κατασκευάστηκε από δωρεά του Άγγελου Μεταξά το 1963.Πλέον τα μέλη της οικογένειας Μεταξά ζούν και δραστηριοποιούνται στην Αμερική.


 


 




 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X