Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια thumbnail

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια, με τη διαδικασία να λαμβάνει χώρα σε μορφή ονομαστικής ψηφοφορίας μετά από απαίτηση της ΝΔ (επί των άρθρων 1 και 10, στα οποία τοποθετείται ο κεντρικός πυρήνας διαφωνίας της).


Συγκεκριμένα, τα 172 «ναι» προέκυψαν από τις ψήφου των ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κώστα Ζουράρι που τέθηκε εκτός γραμμής ΑΝΕΛ, αφού τόσο το κόμμα του Πάνου Καμμένου όσο και αυτά της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν το νομοσχέδιο.


Η διαδικασία ξεκίνησε στη 13:00 και συμμετείχαν 267 βουλευτές, με την εισηγούμενη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατριβάνου, να αναφέρει πως «είναι ιδιαίτερα επίκαιρο να έρθει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, γιατί τα δικαιώματα, η αξιοπρέπεια και η ισονομία δεν είναι πολυτέλειες. Είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά, και ειδικά σε τέτοιες στιγμές δεν μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά αποκτούν ακόμα παραπάνω αξία και μας κάνουν ακόμα παραπάνω περήφανες και περήφανους που το φέρνουμε».


Η κεντρική διαφωνία των ΑΝΕΛ εστιάστηκε στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας στα ανήλικα (από το έκτο έτος) παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο ειδικός αγορητής Νίκος Μαυραγάνης είπε πως ναι μεν το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο υπό την θεώρηση του ανθρωπισμού, όμως το πρώτο άρθρο είναι ο πυρήνας που ή θα προσδώσει αξία στο υπόλοιπο νομοσχέδιο ή θα το μειώσει.


Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι οι δικλείδες που θέτει το σχέδιο νόμου δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, ενώ για το θέμα της απόκτησης ιθαγένειας -που υπάρχει διαφωνία της ΝΔ για την κτήση της από ανήλικα παιδιά με την εγγραφή τους στο Δημοτικό- επισήμανε πως είναι υποχρεωτική η εννεαετής εκπαίδευση, «δεν είναι τυπικό κριτήριο».


Ενώ με επιστολή που απέστειλε στο Προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εκανε γνωστό πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.


Η κυβέρνηση, πάντως, δια του υπουργού Εσωτερικών, δεν έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, με τον Νίκο Βούτση να ξεκαθαρίζει πως η κυβερνητική συνεργασία δεν βασίζεται σε «ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας».


Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ, κάτι που επαναβεβαίωσε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος πάντως έθεσε θέμα δεδηλωμένης, με το σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο δεν το ψηφίζει ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. «Δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Γρηγοράκος.


koutipandoras.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X