Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυτή είναι η νέα ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς
Αυτή είναι η νέα ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς thumbnail

Αυτή είναι η νέα ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς

Το νέο κείμενο-πρόταση για συμφωνία που εμφανίστηκε απ' την ελληνική πλευρά λίγο πριν ξεκινήσει το χθεσινό Eurogroup και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στη διαπραγμάτευση που εκείνη την ώρα όλα έδειχναν πως είχε βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.


Σύμφωνα με το κείμενο της ελληνικής πλευράς, το οποίο παρουσιάζει η «Καθημερινή» φαίνεται ξεκάθαρα ότι παραμένουν ανοιχτά σημαντικά σημεία παρά τις υποχωρήσεις που φαίνεται για ακόμη μια φορά να κάνει η ελληνική πλευρά.


Σύμφωνα με το κείμενο οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν μονάχα στον συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων με 28% από 26% ενώ ανοιχτό μένει το θέμα της εφάπαξ φορολόγησης με 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ στο οποίο επιμένει η ελληνική πλευρά.


Παράλληλα, η ελληνική πλευρά μένει σε επιπλέον έσοδα 0,93% από τον ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν σε έσοδα 1%, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει και στο θέμα της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα με τα τρόφιμα που θα πάνε σε ΦΠΑ 23% και ποια θα μείνουν στο 13% ενώ η κυβέρνηση ζητά τα ξενοδοχεία να πάνε στο 13% αντί του 23% που επιμένουν οι εταίροι.
Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών (αντί 400 εκατ. που ζητούν οι δανειστές) και δέχεται τη στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Η Ελλάδα δεν κάνει καμία αναφορά στο κείμενό της για την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του νόμου 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (Νόμος 3863/2010) αλλά και για την εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.


Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015, αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.


Η Αθήνα ζητά σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.


Η Αθήνα ταυτίζεται για πέναλτι 16% σε όσους θα βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη και την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό τη σκέπη του ΕΤΕΑ αλλά δεν κάνει αναφορά, όπως οι δανειστές, στην ανάγκη «να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδίοις πόροις (επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος)». 


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X