Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στις εξωφρενικές απαιτήσεις εμμένει το ΔΝΤ
Στις εξωφρενικές απαιτήσεις εμμένει το ΔΝΤ thumbnail

Στις εξωφρενικές απαιτήσεις εμμένει το ΔΝΤ

Στις εξωφρενικές απαιτήσεις του σε μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι ο ΦΠΑ, οι πρόωρες συντάξεις και άλλα ζητήματα μικρότερης εμβέλειας στα μέτωπα του ασφαλιστικού και της φορολογίας, εμμένει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την πρόταση που κόμισε στο Eurogroup και την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times.


Η Αθήνα καλείται να διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, και όχι το 2025 όπως ανέφερε η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η ελληνική πλευρά.


Ως προς το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ζητούν να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο "μοιράζει" τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα με την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας.


Στο μέτωπο του ΦΠΑ, ζητείται η μετάταξη στο συντελεστή 23%, όχι μόνο της εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων.


Σύμφωνα με τη νέα πρόταση οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ με τις εξής αλλαγές:


- στον υψηλό συντελεστή 23% μπαίνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση


- στο μειωμένο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενεργεία και νερό και:


- στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και εισιτήρια του θεάτρου.


Οι αλλαγές στο ΦΠΑ κατά τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015 περιλαμβανομένης της κατάργησης των εκπτώσεων στα νησιά και άλλων εξαιρέσεων και μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 εφόσον προκύψουν ισοδύναμα έσοδα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.


Μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για τη χορήγηση φοροαπαλλαγών στους μόνιμους κατοίκους μικρών των νησιών, η κυβέρνηση πήρε πίσω την κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.


Στη νέα πρόταση με τα προαπαιτούμενα επαναλαμβάνονται οι θέσεις για: • Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δισ. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες • Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100% • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων • Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών • Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος • Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29% • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% • Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ • Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις • Ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ • Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων • Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.


Οι δανειστές ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2016-2019 ενσωματώνοντας τα νέα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016%, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.


efsyn.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X