Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Προσοχή – Η αϋπνία επιταχύνει τη γήρανση
Προσοχή - Η αϋπνία επιταχύνει τη γήρανση thumbnail

Προσοχή – Η αϋπνία επιταχύνει τη γήρανση


Οι επιστήμονες τόνιζαν ότι η γήρανση έρχεται όταν τα κύτταρα μας σταματούν να αναπλάθονται και τα όργανα του σώματός μας πέφτουν σε ρυθμούς.


Σύμφωνα με μελέτη όμως, η αυπνία είναι ένας βασικός εχθρός της νεότητας μας και επιφέρει τη γήρανση νωρίτερα από το φυσιολογικό. Μελέτη του κέντρου UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology του Λος Άντζελες, σε 29 ενήλικες από 61-86 ετών, έδειξε ότι μόλις μία νύχτα μερικής στέρησης ύπνου ενεργοποιεί μοτίβα γονιδιακής έκφρασης στα PBMCs.


Αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με μια αυξανόμενη συσσώρευση βλαβών, που τελικά σταματούν ή διαταράσσουν τον κύκλο του κυττάρου. Οι συμμετέχοντες, εκ των οποίων το 48% ήταν άνδρες, κλήθηκαν να μην κοιμηθούν για τέσσερα βράδια. Η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και η απώλεια μερικών ωρών ύπνου μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.


Με την έλλειψη ύπνου το άτομο δεν έχει καλή διάθεση ενώ δεν μπορεί να είναι και αποδοτικό στην εργασία του. Πέραν αυτού, η αϋπνία καταστρέφει την ομορφιά και φέρνει πιο γρήγορα τη γήρανση!


http://www.semel.ucla.edu/cousins


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X