Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Αντισυλληπτικά και διαβήτης κύησης – Πώς σχετίζονται;
Αντισυλληπτικά και διαβήτης κύησης - Πώς σχετίζονται; thumbnail

Αντισυλληπτικά και διαβήτης κύησης – Πώς σχετίζονται;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η ορμονική αντισύλληψη πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Σύστημα Παρακολούθησης-Αξιολόγησης του Κινδύνου Εγκυμοσύνης Missouri για τα έτη 2007-2008 και ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 2700 γυναίκες που δήλωσαν ποια μέθοδο αντισύλληψης χρησιμοποιούσαν πριν την εγκυμοσύνη τους. Στις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης συμπεριλήφθηκαν τα αντισυλληπτικά δισκία, τα ενέσιμα αντισυλληπτικά, τα αντισυλληπτικά επιθέματα, ο κολπικός δακτύλιος και οι ενδομήτριες συσκευές.


Διαβήτη κύησης εμφάνισε το 8.3% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ το 17.9% είχε χρησιμοποιήσει κάποια από τις ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης. Περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες (56%) δεν χρησιμοποιούσαν καμία μέθοδο αντισύλληψης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης είχαν 1.43 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών είχαν 1.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τις γυναίκες κάτω των 20 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη τους είχαν 3.04 φορές περισσότερες πιθανότητες για να εμφανίσουν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη αυτή βασίζεται σε αυτο-αναφερόμενα δεδομένα και επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της.
ede.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X