Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ομιλία Πρωθυπουργού με πολλά μηνύματα
Ομιλία Πρωθυπουργού με πολλά μηνύματα thumbnail

Ομιλία Πρωθυπουργού με πολλά μηνύματα

Ευθεία επίθεση στους ακραίους, όπως είπε, συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που απέκλεισαν πρωτοφανώς την Ελλάδα από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για το δημοψήφισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά εγκάλεσε από το βήμα της Βουλής ονομαστικά πρόσωπα, όπως ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

«Η ημέρα θα γραφεί για την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία, έξω και πέρα από τους κοινούς κανονισμούς της ΕΕ και των Συνθηκών της, να συνεδριάσουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο» είπε ο ίδιος.

«Αυτό», πρόσθεσε, «δεν είναι στοιχείο για το οποίο κάποιος μπορεί να επιχαίρει. Η χώρα μας είναι. Και κάποιοι αποκλείουν τη χώρα μας από μια διαδικασία χωρίς να έχουν δικαίωμα».

Ανέφερε, ακόμη ότι η ημέρα «θα μείνει με μελανά γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία ως μια ημέρα που σε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο, αυτό των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του».

«Οι υπουργοί Οικονομικών, με την εξαίρεση βέβαια αρκετών που τοποθετήθηκαν διαφορετικά, στην ουσία τι μας είπαν; Μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στη Δημοκρατία να αναπνεύσει. Και η απάντηση του ελληνικού λαού σε αυτή την επιλογή πρέπει να είναι πάνδημη».


«Δεν θα ζητήσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλούμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό». είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα ζητήσουμε», συμπλήρωσε, «την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλούμ για να προφυλάξουμε να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε»

«Το δημοψήφισμα για να αποφασίσει κυρίαρχα ο ελληνικός λαός για το μέλλον του την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας», ξεκαθάρισε.

Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και όλοι θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του όποια και αν είναι αυτή, είπε ο πρωθυπουργός, γιατί, ανέφερε, έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε το Σύνταγμα, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, θα υπερασπιστούμε τη λαϊκή κυριαρχία αλλά θα υπερασπιστούμε ταυτόχρονα και τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» είπε ο ίδιος σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει μια μακρά παράδοση Δημοκρατίας.

«Δεν την έστησε αυτή την παράδοση ούτε το Eurogroup ούτε το ΔΝΤ που ήρθε στην Ευρώπη, απ' ό,τι φαίνεται για να διχάσει την Ευρώπη», επεσήμανε.


Όπως εξάλλου έσπευσε να υπογραμμίσει, αυτή την παράδοση την έστησαν μεγάλοι ευρωπαϊστές ηγέτες, ο Αντενάουερ, Χέλμουτ Σμιτ, ο Βίλι Μπράντ, ο Μιτεράν, ο Σπινέλι, ο Μπερλιγκουέρ, αυτήν την παράδοση την έχτισαν οι λαοί με τους αγώνες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι η έκφραση των λαών με δημοψηφίσματα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη, «για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τη Λισαβώνα, για το Ευρωσύνταγμα γίνανε δημοψηφίσματα σε πολλές χώρες».

«Γιατί λοιπόν τόση αντίδραση;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Είπε κανείς στους Γάλλους πολίτες όταν αποφάσιζαν για το πιο θεμελιώδες για την Ένωση ζήτημα, το ευρωπαϊκό σύνταγμα, και το απέρριψαν, είπε κανείς στους Γάλλους πολίτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται; Τους υπέδειξε κανείς πιο ερώτημα θα βάλουν;»

«Τους υπέδειξε κανείς ότι αν ψηφίσουν όχι στο ευρωσύνταγμα, ουσιαστικά ψηφίζουν την αποχώρησή τους από την ΕΕ;» αναρωτήθηκε για να συνεχίσει:

«Γιατί λοιπόν σήμερα κάποιοι φοβούνται τόσο πολύ τη βούληση του ελληνικού λαού; Και γιατί εκβιάζουν τόσο πολύ;».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους ασκούν αυτούς τους εκβιασμούς ότι «καμιά φορά αυτοί οι εκβιασμοί φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα της Ελλάδας είναι ένα παιχνίδι».

«Η αξιοπρέπεια ενός λαού όμως δεν είναι παιχνίδι. Ενός λαού λεηλατημένου πέντε χρόνια τώρα από άδικα και βάναυσα προγράμματα λιτότητας. 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 3 εκατομμύρια φτωχοί, χιλιάδες λουκέτα, ανεργία, νέοι που φεύγουν έξω από τη χώρα. Δεν έγιναν αυτά τους τελευταίους πέντε μήνες της πραγματικής διαπραγμάτευσης αλλά τα πέντε χρόνια του μνημονίου και της σκληρής λιτότητας. Μια τραγωδία που πρέπει επιτέλους να τελειώνει», είπε ο κ. Τσίπρας.


«Αυτό το παιχνίδι»,συμπλήρωσε, «τελείωσε με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 του Γενάρη και αυτό το παιχνίδι θα τελειώσει οριστικά με τη νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού, την επόμενη Κυριακή».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, όμως, τους πολίτες να έχουν επίγνωση, «όσο μεγαλύτερος είναι κουρνιαχτός, οι αντιδράσεις, ο εκβιασμός, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα που δεν μπορεί να κρυφτεί από την άλλη πλευρά».

«Χθες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα, σήμερα μας εκβιάζουν με τις τράπεζες, με τον φόβο, τον πανικό, την κινδυνολογία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η απίστευτη προπαγάνδα του φόβου που ξεκίνησε, θα κλιμακωθεί, «αλλά ας ξέρουν ότι ο κόσμος πεισμώνει γιατί έχουμε περάσει πολύ περισσότερα, είμαστε λαός που αγαπάμε την ειρήνη αλλά ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε όταν μας κηρύττουν τον πόλεμο».

«Ο λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και θα πει το μεγάλο ‘όχι' στο τελεσίγραφο που προσβάλλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «η απόφαση να εκφραστεί κυρίαρχα ο λαός δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά είναι μια απόφαση ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, τις πρακτικές των εκβιασμών και του καταναγκασμού».

Είναι, είπε, μια απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών και απόφαση αξιοπρέπειας απέναντι σε πρακτικές ωμού εκβιασμού. Τόνισε ότι «υπερασπιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με το οποιοδήποτε κόστος το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ευρώπης να επιλέγει αυτός τις κυβερνήσεις του, τις κρίσιμες στρατηγικές για το μέλλον του».


Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τις 6 Ιουλίου, με τη δύναμη της λαϊκής ετημυγορίας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες της και ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της επιλογής του λαού, όποιο κι αν είναι αυτό. Διαβεβαίωσε τον λαό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του.

Υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός υπερήφανου «όχι» στην υποτέλεια «θα είναι μια μέρα που θα βρει τη χώρα μας πολύ πιο ενισχυμένη στη διαπραγματευτική της δυνατότητα και θα είναι η ώρα της αλήθειας και για τους πιστωτές που θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι «παιχνίδι» που τελείωσε».

Είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για έναν αληθινά έντιμο συμβιβασμό, μια πραγματικά βιώσιμη συμφωνία, θα παραμένει διαρκώς στο τραπέζι, αλλά στο τραπέζι για ειλικρινή διαπραγμάτευση, όχι στο τραπέζι των εκβιασμών.

«Όσο πιο πλατιά η συναίνεση του λαού μας, τόσο πιο ισχυρή η θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «μόνο έτσι υπάρχει η δυνατότητα να πετύχουμε συμφωνία με ισχυρό πρόσημο για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα, επεσήμανε ότι κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα απόρριψης του νέου μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία και αποκαλύπτει τις κρυφές επιδώξεις των υποστηρικτών του μνημονίου.

«Δεν αποτελεί πρόθεση και επιλογή ούτε της κυβέρνησης ούτε του λαού να ταυτιστούν το μνημόνιο με την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ», σημείωσε.


Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε επισκέπτης ούτε φιλοξενούμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα θεσμικά να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από το κοινό μας σπίτι.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι όλοι, εντός κι εκτός της χώρας, θα σεβαστούν το δικαίωμα του λαού να έχει την ευθύνη των αποφάσεων στις κρίσιμες στιγμές, τονίζοντας ότι πολλοί θα ήθελαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν αυτή την επιλογή.

Απαντώντας σε όσους από την αντιπολίτευση χαρακτήρισαν «πραξικόπημα» την προσφυγή στη δημορκατία και όσους ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, υπογράμμισε:

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και όταν είναι βαριές χρειάζονται ισχυρούς ώμους να τις σηκώσουν, χρειάζεται θάρρος, πατριωτισμός και σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα παραπάνω τα διαθέτει ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θεσμοί επέλεξαν να παραμείνουν τρόικα που σκοτώνει τη δημοκρατία στην Ευρώπη και τόνισε ότι ο λαός απερίσπαστος από τις απειλές, την κινδυνολογία, τις προβοκάτσιες, θα επιλέξει με θάρρος, τόλμη και αρετή.

Συνεχίζοντας τις ευθείες βολές προς κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι κάποιοι μεταφέρουν σε αυτή την αίθουσα το επιχείρημα των ακραίων του Βερολίνου ότι η Ευρώπη ταυτίζεται με τα σκληρά μνημόνια, για να σημειώσει ότι αν δεν αμφισβητηθεί αυτό το δόγμα τώρα, θα μπει ταφόπλακα στην ελπίδα και θα αποδεχτούμε την Ευρώπη της τιμωρίας, των εκβιασμών, των τελεσιγράφων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς έφτασε η κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση-τελεσίγραφο των θεσμών.

Είπε ότι διαπραγματεύτηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, με ειλικρινή προσπάθεια, αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια, αταλάντευτα στον διπλό σεβασμό στην ετημυγορία του λαού και στους κοινούς κανόνες της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έκανε και προσωπικά ό,τι ήταν δυνατό σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών, και πως όσο κι αν υπήρξαν ειλικρινείς προθέσεις -ιδιαίτερα από την πλευρά Γιούνκερ-, η επιμονή όμως αυτή να εγκριθεί η συμφωνία κι από το ΔΝΤ, περιόρισε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι εξάντλησε η κυβέρνηση κάθε όριο παραχωρήσεων για να υπάρξει συμφωνία και πως κάποιοι ίσως το είδαν αυτό ως ευκαιρία για συρρίκνωση της πολιτικής αξιοπρέπειας της, για να παραδειγματιστούν κι άλλοι λαοί στην Ευρώπη.

Επισήμανε ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα στις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών για το υπάρχον δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016, «με τη διαφορά όμως ότι επιλέξαμε τα βάρη να κατανεμηθούν με το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν».

Στηλίτευσε τη στάση των θεσμών ότι την κρίσιμη ώρα κυρίως με την επιμονή του ΔΝΤ ζήτησαν μετριασμό των προτάσεων για τη φορολόγηση του πλούτου, απάλειψη της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από 500.000 ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης νομικών προσώπων κατά 3% και επανφορά των εργοδοτικών εισφορών στο 2,9%.

Κυβέρνηση: Τα τελεσίγραφα, όταν κατατίθενται, ενίοτε επιστρέφουν

Επισήμανε την τεράστια αντίφαση ότι στο όνομα των μη υφεσιακών μέτρων ζήτησαν να μην πέσουν τα βάρη στους πλουσιότερους αλλά στις συντάξεις και τους μισθούς, να κοπούν κύριες συντάξεις και το επίδομα για τις πιο χαμηλές συντάξεις.

«Δεν τους ενδιαφέρουν τα πρόσθετα έσοδα από τον έλεγχο του παράνομου πλούτο, μας ζήτησαν να εξαιρεθούμε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στο σημερινό επίπεδο της φτώχειας», είπε.

Επίσης ζήτησαν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, λοκ άουτ, απαίτησαν να πρηγηθεί η μείωση των κύρων και επικουρικών συντάξεων ώστε να προκαταβάλουν το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, και απαίτησαν εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό (ξενοδοχεία και εστίαση) από το 6,5% στο 23%. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έδωσαν τίποτα για το χρέος παρά την αόριστη υπόσχεση που έδωσαν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «κάποια στιγμή θα το δούμε».

Όπως τόνισε, έδωσαν ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης, δηλαδή ρευστότητα με το σταγονόμετρο και σκληρή επιτήρηση ενώ την ίδια στιγμή το ΔΝΤ θα διατηρούσε το δικαίωμα να αποφασίσει μονομερώς τον Οκτώβρη αν θα εκταμίευε τις οφειλόμενες από το 2014 δόσεις των 3,5 δισ.

«Με άλλα λόγια δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια», «αρνηθήκαμε όχι τον συμβιβασμό αλλά την παράδοση της χώρας μας ως νέας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα», σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα στο www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X