Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σταθερό το όριο δανεισμού μέσω ELA για τις τράπεζες
Σταθερό το όριο δανεισμού μέσω ELA για τις τράπεζες thumbnail

Σταθερό το όριο δανεισμού μέσω ELA για τις τράπεζες

Στα επίπεδα της Παρασκευής θα διατηρηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες, «η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάση του ελληνικού προγράμματος», ωστόσο «δεσμεύται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». 


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».


Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».


Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ.


Στην ίδια ανακοίνωση το Δ.Σ. της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.


Οι επόμενες ημέρες


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ασκεί μεγάλες πιέσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς ο ELA ήταν «γραμμή ζωής» που αυξανόταν συνεχώς τους τελευταίους μήνες. 


Αυτό σημαίνει, γράφει ο Guardian, ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τι μέτρα χρειάζεται να πάρουν για να μπορέσει να λειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.


Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θεωρητικά η ΕΚΤ μπορεί να μη διακόψει τον ELA μέχρι τις 20 Ιουλίου που πρέπει η Ελλάδα να εξοφλήσει την πρώτη δόση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 


Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα αυξήσει το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ή δεν θα επιβάλει άλλου είδους περιορισμούς.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X