Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Διαζύγιο: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί
Διαζύγιο: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί thumbnail

Λεωνίδας, 45 ετών

Διαζύγιο: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί

Αναγνώστης μας ρωτά


Καλησπέρα σας. Χώρισα πρόσφατα με την σύζyγό μου. Το παιδί μας είναι 11 ετών μπορώ να του πω την αλήθεια γιατί χωρίζουμε με την μητέρα του; Ευχαριστώ.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Ο χωρισμός είτε είναι κάτι που επιδιώξατε είτε όχι δημιουργεί αλλαγές στη ζωή που αναστατώνουν εσάς και το παιδί συναισθηματικά. Άγχος, στρες, θλίψη, ενίοτε και δισπιστία. Οπότε το παιδί εκτός του ότι είναι σε ηλικία να καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει, είναι και σε θέση να το βιώσει συναισθηματικά. Χρειάζεται λοιπόν μια εξήγηση για όλα αυτά τα νέα συναισθήματα για να ηρεμήσει, να τα τοποθετήσει σε ένα χώρο όπου δεν τα πολεμά, ούτε προσπαθεί να τα αποφύγει αλλά τα αποδέχεται. Μπορείτε και είναι καλό να του μιλήσετε για το χωρισμό σας με τη μητέρα του. Χρίσημο είναι σ'αυτά που θα του πείτε να μην το κάνετε να νιώσει ότι έχει να διαλέξει κάποιον απ'τους δύο γονείς, ότι κάποιος απ' τους δύο γονείς είναι ο-η αδύναμος-η ή αδικημένος-η της υπόθεσης. Αυτό είναι χρίσημο αφενός για το ίδιο, για να μεγαλώσει πιο ξένοιαστα, αλλά και για σας που θα συνεργαστείτε καλύτερα με τη μητέρα του όσο αυτό μεγαλώνει. Με λίγα λόγια προτιμήστε να εστιάσετε στο πως νιώθετε για το παιδί παρά την αλλαγή στην οικογενειακή σας κατάσταση. Μη μπείτε σε λεπτομέρειες που αφορούν στη σχέση σας με τη μητέρα του γιατί ίσως μπερδευτεί ο ρόλος του: Θα νιώθει πως η αγάπη είναι προτίμηση (εσάς η της μητέρας του), θα νιώθει ενοχές ("η καημένη μητέρα" ή "ο πατέρας είναι μόνος") και ίσως μια αίσθηση ότι μπορεί να κρίνει τον ένοχο της υπόθεσης, πράγμα μη ρεαλιστικό.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X