Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τι θα ακολουθήσει με τη μη καταβολή των δόσεων του ΔΝΤ;
Τι θα ακολουθήσει με τη μη καταβολή των δόσεων του ΔΝΤ; thumbnail

Τι θα ακολουθήσει με τη μη καταβολή των δόσεων του ΔΝΤ;

Σήμερα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά 1,56 δισ.


Εδώ και δυο μήνες έχει κυκλοφορήσει από την Bank of America το σενάριο της επόμενης ημέρας εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ.


Αν δεν πληρωθεί το Ταμείο το χρέος θα βγει μεν ληξιπρόθεσμο, αλλά υπάρχει και ένα περιθώριο 30 ημερών πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του Ταμείου.
 
Και ενώ ένας μήνας μπορεί να φαίνεται … αιώνας, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων και των επομένων ωρών, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος για τον οποίο έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος κ. Ρέγκλινγκ να ζητήσει και ο ESM ως άμεσα απαιτητά όλα τα χρήματα (140 δισ. ευρώ) που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα.


Τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ:


Άμεσα
Το ΔΝΤ αποστέλλει τηλεγράφημα, αξιώνοντας την άμεση καταβολή της δόσης. Ο δανειζόμενος δεν επιτρέπεται ούτε να χρησιμοποιήσει τις χρηματικές πηγές του ΔΝΤ, ούτε να υποβάλλει αίτημα για οποιαδήποτε χρήση αυτών, προτού αποφανθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.


2 εβδομάδες
Η διοίκηση επικοινωνεί με την κυβέρνηση του δανειζόμενου κράτους, υπογραμμίζοντας τη σημαντικά αποτυχία της αποπληρωμής των υποχρεώσεων και ζητώντας την άμεση και πλήρη επίτευξη διακανονισμού – συμφωνίας.


1 μήνας
Η διοίκηση κηρύσσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο πως η υποχρέωση είναι πλέον ληξιπρόθεσμη.


6 εβδομάδες
Εάν δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα, η διοίκηση θα καταθέσει σχετική καταγγελία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Η διοίκηση επίσης, θα συμβουλέψει το Εκτελεστικό Συμβούλιο να αποστείλει αίτημα συνάντησης με την ηγεσία της δανειζόμενης χώρας, σε περίπτωση που δεν έχει καταστεί εφικτή η βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.


2 μήνες
Η καταγγελία προς τη δανειζόμενη χώρα κατατίθεται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.


3 μήνες
Η κατατεθείσα καταγγελία προσλαμβάνει νομική ισχύ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφασίζει τον περιορισμό της χρήσης των οικονομικών πόρων εκ μέρους της δανειζόμενης χώρας.


6 – 12 μήνες
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαναξιολογεί την απόφαση περιορισμού της χρήσης των οικονομικών πόρων. Ανάλογα με την αξιολόγηση των συνθηκών αλλά και της προσφοράς από τη δανειζόμενη χώρα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα διακηρύξει τη μη εκλεξιμότητα της χώρας. Παράλληλα, θα αποσταλεί προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τηλεγράφημα στο οποίο θα καθίσταται σαφές πως η δανειζόμενη χώρα συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.


Μετά από 15 μήνες
Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, κηρύσσεται η μη συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και δανειζόμενου.


Μετά από 18 μήνες
Αίρεται το δικαίωμα ψήφου και αντιπροσώπευσης της δανειζόμενης χώρας στο ΔΝΤ.


Μετά από 24 μήνες
Η διαδικασία υποχρεωτικής καταβολής των οφειλομένων ξεκινά εντός 6 μηνών.


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X