Αμετακίνητος στο «όχι» ο Πρωθυπουργός

Στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στην επιλογή του “όχι” επέμεινε και χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αναστέλλοντας με τη σειρά του τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για την ερχόμενη Δευτέρα. Της σκληρής τοποθέτησης του κ. Τσίπρα απέναντι στους εταίρους είχε προηγηθεί η απόρριψη, από την Kαγκελάριο Μέρκελ, κάθε συζήτησης για τη διαπραγμάτευση ώσπου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Ο κ. Τσίπρας, στο χθεσινό μήνυμα του προς τους πολίτες, προχώρησε σε σκληρή επίθεση κατά των δανειστών στους οποίους επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Ειδικότερα, τόνισε ότι την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών έχουν «ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη», οι οποίοι θέλησαν να εκδικηθούν την κυβέρνηση για την ανυποχώρητη στάση της στη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Θα είναι πρόσκαιρη. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν. Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών».
Πέρα από αυτό πάντως, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει τους πολίτες, πως το “όχι” στο δημοψήφισμα απλώς θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, ενώ σε αντίθεση με την προ δύο ημερών αποστροφή του, πως δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού, είπε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκείνος θα αναλάβει «την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία».
Κορυφαίο Κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού με δημοσιογράφους στη Bουλή, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», ο κ. Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί αλλά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ανακοινώσει στους εταίρους ότι αποδέχεται την συμφωνία που πρότεινε ο κ. Γιούνκερ.
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή – γιατί θα έχει εγκριθεί από τους πολίτες, ούτε όμως και να την εφαρμόσει και να ψηφίσει εφαρμοστικούς νόμους. Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να ζητήσει μια τρίμηνη παράταση του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Παρά την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τους εταίρους, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε εκ νέου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των πολιτών για το ενδεχόμενο ρήξης με την ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.
‘Όπως είπε, «το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη» ενώ πρόσθεσε ότι το “όχι” «δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη» και «ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος».

Πηγή: Real.gr

Σχετικά άρθρα