Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup  thumbnail

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup


Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν μετά το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής


Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη διήρκεσε περίπου μια ώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα για την Ελλάδα ήταν «βαρύ».


Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν μετά το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.  


Ακόμα, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup, πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.


Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.


Πέρα από τον υπουργό, Γιάννη Βαρουφάκη στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.


Βαρουφάκης: «Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους»


«Οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ελλάδα.


«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.


«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Βαρουφάκης.


Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».


Ντάισεμπλουμ: «Δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις μέχρι το δημοψήφισμα»


«Δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με την Ελλάδα έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, μετά τη νέα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Ακόμα, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης για «όχι» στο δημοψήφισμα δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες υπαινισσόμενος ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η προτεινόμενη από τους δανειστές συμφωνία δεν υπάρχει βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.


«Δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, το δημοψήφισμα και η προτροπή της κυβέρνησης για "όχι" δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες, απλώς περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», τόνισε ο Γερούν. Ντάισελμπλουμ.


«Είχαμε μία τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη χθεσινή για να εξετάσουμε τις δύο προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον, είχαμε μία συζήτηση για την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.


Πρώτα από όλα το αίτημα για παράταση του προγράμματος, επιβεβαίωσε την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης. Η πολιτική βάση, η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και επομένως δυστυχώς το παλιό πρόγραμμα έληξε εχθές τα μεσάνυχτα. Δευτερευόντως, υπήρχαν κάποιες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για την περαιτέρω βελτίωση τις προτάσεις των θεσμών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, λάβαμε υπόψη μας αυτές τις προτάσεις.


Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, της άρνησης των παλαιότερων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα την Κυριακή και η προτροπή για «όχι» από την ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί βάση για περαιτέρω συνομιλίες.


Δεν θα υπάρξουν άλλες συνομιλίες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με προτάσεις ή οικονομικές ρυθμίσεις. Απλώς περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.


Ώστε να λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος. Καταλήγοντας θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να θέλει να μείνει στην Ευρώπη και να παραμείνει στην Ευρωζώνη κάτι για το οποίο τους στηρίζουμε πλήρως», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Στουμπ: Πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετά διαπραγμάτευση


«Δυστυχώς η ομιλία Τσίπρα δεν ενίσχυσε την εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ελλάδα.


Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ρεαλιστικά πλάνα για μεταρρυθμίσεις ώστε να σώσει την οικονομία και να δεσμευτεί στην εφαρμογή αυτών των μέτρων. Τo Eurogroup είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρώτα».


Υπουργός Οικονομικών Μάλτας: Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν είναι έγκυρο


Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.


Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Σικλούνα ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με μία πρόταση που δεν είναι έγκυρη.


Μάλιστα, εξαιτίας αυτού, όπως είπε, σταματούν οι συνομιλίες στο Eurogroup για την Ελλάδα.


Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών: Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μετά θα μιλήσουμε


«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν γίνουν περαιτέρω συνομιλίες για την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ.


«Το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων. Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια», έγραψε ακόμα ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X