Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Απόξεση ενδομητρίου – Πότε σταματάει η αιμορραγία;
Απόξεση ενδομητρίου - Πότε σταματάει η αιμορραγία; thumbnail

Όλγα, 49 ετών

Απόξεση ενδομητρίου – Πότε σταματάει η αιμορραγία;

ΕΡΩΤΗΜΑ


Καλησπέρα σας. Στις 03/06 εκανα απόξεση στο ενδομήτριο μου το οποίο είχε φθάσει τα 4 εκατοστά περίπου. Πήγα στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία. Σήμερα 27/ 06 έχω ακόμα αίμα όχι πολύ λιγότερο και απο έμμηνο ρύση. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό; Ο γιατρός μου είπε ότι είναι φυσιολογικό λόγω του μεγάλου όγκου του ενδομητρίου. Ακόμα δεν έχω πάρει βέβαια και τα αποτελέσματα της βιοψίας μου. Απλά με ανησυχεί το αίμα που έχω ακόμα.


Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 


Αγαπητή φίλη,


Πολλά εξαρτώνται από την ηλικία σας. Πάντως, τα 4 εκατοστά είναι μεγάλο πάχος. Μήπως είναι 4 χιλιοστά; Αν είναι 4 εκατοστά τότε μπορεί να μιλάμε για κάποιο μεγάλο πολύποδα ή για ινομύωμα. Καλό είναι λοιπόν να το διευκρινίσετε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα μπορούσα να συστήσω είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα μετά από την απόξεση και να δείτε τι γίνεται μέσα στη μήτρα σας. Είναι κάτι που θεωρώ ότι έπρεπε να έχει ήδη γίνει, από τη στιγμή μάλιστα που αναφέρετε ότι το αίμα συνεχίζεται για περισσότερες από 20 ημέρες. Επίσης, αυτό που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχετε επιλέξει είναι να κάνετε υστεροσκόπηση και όχι απόξεση, για ένα ενδομήτριο με 4 εκατοστά πάχος και με υποψία πολύποδα ή ινομυώματος. Η απόξεση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει να σας προσφέρει πολλά, ενώ η υστεροσκόπηση θα σας έδινε και τη διάγνωση αλλά και δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας. Αυτά με κάθε επιφύλαξη διότι οι ιατρικές πληροφορίες που μας δίνετε είναι ελλιπείς για μια ολοκληρωμένη επιστημονική άποψη.


 


Φιλικά,


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X