«Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα»

«Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η άρνηση από το Eurogroup για παράταση του προγράμματος της Ελλάδας ήταν μία αντίδραση εκδικητική. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντ1, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όταν ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, υπήρξαν προτάσεις» και σημείωσε ότι το δημοψήφισμα είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους. 

Χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τις ουρές στα ATM και είπε ότι αυτό συμβαίνει γιατί η ΕΚΤ διέκοψε την ρευστότητα μετά την απόφαση του Eurogroup απέρριψε ένα αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για να απαντήσει ο ελληνικός λαός. 

«Δόθηκε παράταση στην Ελλάδα για δύο μήνες για να κάνουμε εκλογές. Αυτή ήταν μία αντίδραση εκδικητική γιατί η πλευρά των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση σχετικά με την χρονική στιγμή που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι μας κατέθεσαν τελεσιγραφικά μία πρόταση. Δύο μήνες πριν δεν είχαμε τελεσίγραφο. Ήθελαν να μας σύρουν στις δικές τους θέσεις, ενώ είχαμε πάρει άλλη εντολή. Γιατί να κάνουμε εκλογές και να εκλέγουμε πρωθυπουργούς;», είπε. 

«Αυτή η προσπάθεια έχει και μια ισχυρή παρακαταθήκη. Πρόκειται για αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και διαβεβαίωσε: «Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά με συμφωνία. Είτε με μη βιώσιμη συμφωνία σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ», ενώ αν υπερισχύσει το «ΟΧΙ», την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία. 

Για τις καταθέσεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Ας μην φορτώσουμε με περισσότερο τρόμο τον μέσο Έλληνα πολίτη. Θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι η τραπεζική αργία είναι ευχάριστη εξέλιξη. Έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου έγινε κούρεμα καταθέσεων όχι γιατί υπήρχε έλλειμμα στις τράπεζες αλλά επειδή δεν είχαν κεφαλαιακή επάρκεια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επάρκεια». 

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις και να φτάσουμε το συντομότερο σε μία συμφωνία. Όσο ισχυρότερο είναι το «ΟΧΙ» τόσο μεγαλύτερες δυνατότητας θα έχουμε να διαπραγματευτούμε την Δευτέρα». 

«Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανείς την σκανδάλη. Δεν είναι ασήμαντη η παρέμβαση ενός λαού στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «έχει γίνει προσπάθεια να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που κυρίαρχα το αποφασίζει η ελληνική βουλή». 

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση είπε, πως ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να κάνει ότι έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί. Να γυρίσει δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα πεντάμηνο που θα δημιουργούσε ανάγκη νέου δανεισμού και να πει ότι πέτυχε στις διαπραγματεύσεις.

Την Παρασκευή μας είπαν πάρτε ένα πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση χωρίς να σας εξασφαλίσουμε ότι θα έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα διότι δεν θα λύνεται το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

«Ο ελληνικός λαός ζητάει να μπορέσει να προχωρήσει με αισιοδοξία. Μένουμε στην Ευρώπη αλλά θέλουμε να προκόψουμε. Θέλουμε να είμαστε ίσοι στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι 5 χρόνια η συνταγή που εφαρμόστηκε στη χώρα απέτυχε. 

Περισσότερα και video στο real.gr

Σχετικά άρθρα