Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Σημάδια ότι ένας άνδρας δεν έχει αυτοπεποίθηση
Σημάδια ότι ένας άνδρας δεν έχει αυτοπεποίθηση  thumbnail

Λευτέρης, αναγνώστης του boro.gr

Σημάδια ότι ένας άνδρας δεν έχει αυτοπεποίθηση

Αναγνώστης μας ρωτά


Αγαπητοί συντάκτες του boro.gr έχω γράψει και πάρει απάντηση στο παρελθόν. Γενικά το έργο σας το χαρακτηρίζω πολύ χρήσιμο. Θα μπώ κατευθείαν στο θέμα. Κατόπιν σοβαρής μείωσης της δουλειάς μου ( ελεύθερος επαγγελματίας) ένα χρόνο πρίν και με υψηλό ποσοστό ανασφάλειας, ήρθα σε ρήξη με τη γυναίκα μου. Γενικά ήμουν και συνεχίζω να είμαι ένα άτομο με πολύ ανασφάλεια, μηδενικη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, και αυτοσεβασμό. Αυτά με οδήγησαν σε κατάθλιψη που έχω συχνά, στυτική δυσλειτουργία και πολλά άλλα παράγωγα του ψυχολογικού μου υπόβαθρου. Το θέμα είναι πως η γυναίκα με τη κόρη μας έφυγε και μένει Αθήνα (εγώ επαρχία) είμαστε σε διάσταση αλλά λέει πως μαγαπά και το παιδί νομίζει πως είμαστε ακόμα οικογένεια αλλά με άλλη μορφή. Τώρα είναι εδώ και οι δύο στο χωριό, βλεπόμαστε κάθε απόγευμα αλλά δε μπορω να κοιμάμαι μαζί με τη γυναίκα που με αγαπά και δηλώνει πως περνάγαμε καλά μαζί μέχρι που η συμπεριφορά μου την έδιωξε. Εγώ προσπαθώ να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται αλλά δε ξέρω πώς ξαναζεσταίνεται και μαλακώνει μιά αδιάλλακτη πετρωμένη και εμφανώς θιγμένη γυναίκα που ζήσαμε 16 χρόνια μαζί. Το χειμώνα που πέρασε προσπάθησα να δουλέψω με τον εαυτό μου ανεπιτυχώς γιατί έχω πολλά προβλήματα και δε ξέρω που να κατευθυνθώ. Σεξολόγο, ψυχολόγο, ψυχίατρο, σύμβουλο γάμου (πρότεινα στη γυναίκα μου να πάμε αλλά δε θέλει να τη πιέσω ). Που; Ευχαριστώ


Στο ερώτημά σας απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κι Επικοινωνίας. Επιστημονική Συνεργάτης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας και Διαχείρισης Σχέσεων, Χαρίκλεια Μανουσάκη (www.emotionalfocus.gr)


Χαρίκλεια Μανουσάκη


Αντιλαμβάνομαι στη συναισθηματική σας φόρτιση, όπως περιγράφετε τα δύσκολα γεγονότα της ζωής σας. Μας λέτε, πως η σχέση με την οικογένεια σας, σας προβληματίζει κι ότι ουσιαστικά έχετε τη διάθεση να διερευνήσετε τους λόγους που απομάκρυναν τη σύζυγο σας από τη συζυγική εστία κι ει δυνατόν να κάνετε βήματα προς μία καλύτερη επικοινωνία μαζί της.


Ένας ειδικός ψυχικής υγείας της επιλογής σας, θα ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο με το οποίο θα μπορούσατε να συζητήσετε κι επεξεργαστείτε τα μοτίβα συμπεριφοράς που συντέλεσαν στις σημερινές συνθήκες της ζωής σας. Ένας ψυχίατρος θα μπορέσει να εκτιμήσει την λειτουργικότητα σας και εάν το κρίνει να σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που θα στηρίξει την υγεία σας. Ένας σύμβουλος γάμου, μπορεί να εργαστεί μαζί σας, εφόσον στις συναντήσεις παρευρίσκεται κι η σύζυγος σας κι υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα.


Στην παρούσα απάντηση, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εστιάσω στην αίσθηση αξίας που έχετε για τον εαυτό σας. Αλήθεια είναι πως προχωρούμε στη ζωή μας, έχοντας μαζί μας τις εντυπώσεις όσων ζήσαμε στα παιδικά μας χρόνια. Εκείνα που θυμόμαστε, αλλά κι εκείνα που δεν θυμόμαστε με το συνειδητό, τα αναβιώνουμε ασυνείδητα κάθε φορά που νοιώθουμε ότι μας πληγώνουν, ότι δεν μας καταλαβαίνουν, όταν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις της ζωής, όταν βλέπουμε κυρίως κινδύνους στις πρωτοβουλίες που σκεφτόμαστε να πάρουμε. Πίσω απ’ όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, όμως, βρίσκεται κρυμμένος ο αυθεντικός εαυτός που ονειρεύεται, που επιθυμεί, που θέλει να δημιουργήσει, να συνδεθεί, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Ο αυθεντικός εαυτός, μένει κρυμμένος, έως ότου αποφασίσουμε να τον ανακαλύψουμε πίσω από την αυτό-αμφισβήτηση, πίσω από τους φόβους, τις ανασφάλειες, την αυτοκριτική. Η πραγματική εικόνα του εαυτού μας, βρίσκεται πίσω από τα τραύματα μας κι είναι η κινητήριος δύναμη για να πετύχουμε στη ζωή μας. Κι είμαι σίγουρη πως έχετε πετύχει αρκετά! Και μπορείτε ακόμη περισσότερα, ξεκινώντας με το να εκτιμήσετε και να δώσετε αξία σε εσάς τον ίδιο που είναι εδώ σήμερα και έχει διάθεση να τιμήσει την ίδια του την ύπαρξη, με το να εκτιμήσει και να δώσει αξία στους αγαπημένους του ανθρώπους και στις ευκαιρίες της ζωής.


Σας προσκαλώ να υποκινήσετε την συμπεριφορά σας, από την ίδια την αξία της ζωής.  Η διάθεση σας να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία της ζωής σας, είναι ουσιαστικά διεκδίκηση της ευτυχίας στην προσωπική σας ζωή και ένα βαθύτερο θάρρος να ανακαλύψετε την αυθεντική εικόνα του εαυτού σας, η οποία δεν παρασύρεται από συμπεριφορές που δεν της αρμόζουν.


Εύχομαι να βρείτε, τον ειδικό εκείνον που με προσοχή και σεβασμό θα συζητήσετε τα ευαίσθητα προσωπικά σας θέματα κι ο οποίος θα σας στηρίξει στη μετάβαση που επιθυμείτε.


Σας εύχομαι κάθε καλό!


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X