Τσίπρας: Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη

Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης”,  είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε νέο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, τον οποίο κάλεσε να πει “όχι” στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, αλλά και “όχι” στον διχασμό.

“Ελληνίδες, Έλληνες η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφθασε. Καλώ είναι να σιγήσουν τώρα οι σειρήνες της κινδυνολογίας και της καταστροφής. Όταν ένας λαός παίρνει το μέλλον στα χέρια του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ας προσέλθουμε όλοι στις κάλπες με ψυχραιμία και ας αποφασίσουμε την επιλογή μας ζυγίζοντας τα επιχειρήματα και όχι αφορισμούς

Χθες είχαμε ένα πολιτικό βαρύνουσας πολιτικής σημασίας. Είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Έκθεση που αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση καθώς επιβεβαιώνει το αυτονόητο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο μόνος τρόπος, λένε οι ίδιοι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος” είπε ο Πρωθυπουργός.

“Αυτή η θέση δεν παρουσιάστηκε ποτέ από τη πλευρά των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης.   Έλειπε και από την τελική πρόταση των θεσμών που την Κυριακή καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει ο λαός. Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την επιλογή μας να μην αποδεχθούμε μια συμφωνία που παρακάμπτει αυτό το μείζον ζήτημα του χρέους.

Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου έρχεται τώρα και επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησή μας ότι η πρόταση που μας δίνεται δεν οδηγεί σε βιώσιμη έξοδο από την κρίση” τόνισε.

“Ας το καταλάβουν όλοι. Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδα στην Ευρώπη. Κρίνεται αν υπό το κράτος εκβιασμών θα αποδεχθούμε τη συνέχιση μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν και οι ίδιοι οι εμπνευστές της.  

Την Κυριακή κρίνεται αν θα συναινέσουμε  στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας ή αν με αποφασιστικότητα θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη προκειμένου να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της καταστροφής.

Πρέπει όλοι και όλες να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο.

Ότι κι αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτερα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίσει.

Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης.  Σας καλώ, λοιπόν, να πείτε όχι στα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς, την εκστρατεία του φόβου. Σας καλώ όμως να πείτε και όχι στο διχασμό και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν τον πανικό.  

Σας καλώ με αποφασιστικότητα να αποφασίσετε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: enikos.gr

Σχετικά άρθρα