«Ο κορωνοϊός αγχώνει τους γονείς μου… Πώς να τους βοηθήσουμε εγώ και τα αδέρφια μου;»

Λοιπόν, είμαι 19, πέρασα σε μια σχολή πέρυσι και φέτος είμαι στο πατρικό μου λόγω της κατάστασης. Απέναντι ακριβώς μένει το αγόρι μου και έχω να πω πως είναι η καλύτερή μου.

Μαθήματα δεν κάνουμε αυστηρά, έχω άπειρο χρόνο, κοιμάμαι χαλαρά, τρώω ό,τι θέλω και ασκούμαι, βλέπω το αγόρι μου έστω και από μακριά αλλά όλοι οι άλλοι γύρω μου είναι μέσα στην αρνητικότητα. Και δεν είμαι αναίσθητη. Θέλω να τους βοηθήσω.

Έχω ένα αδερφό μικρότερο, στα 14, και έναν αδερφό μεγαλύτερο, στα 27. Πώς μπορούμε εγώ και τα αδέρφια μου να αποσυμφορήσουμε τους γονείς μας που είναι τόσο αγχωμένοι μήπως κολλήσουν; Και μεταφέρουν αυτή την αγωνία και στα αδέρφια μου!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Είστε ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση χωρίς να φορτιστεί υπερβολικά συναισθηματικά! Αν το σκεφτείτε, αυτό από μόνο του είναι ένας αυτόματος τρόπος βοήθειας καθώς μπορείτε να λειτουργήσετε σαν φωτεινό παράδειγμα για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας και ειδικά για τους γονείς σας!

Ουσιαστικά αυτό που έχετε κάνει είναι να δημιουργήσετε μια καινούρια ρουτίνα η οποία για όσο κρατήσει όλο αυτό δείχνει να σας ευχαριστεί και έχετε φροντίσει να αναδείξετε τα όποια θετικά στοιχεία έχει για εσάς! Ας αφήσουμε όμως εσάς και πάμε να δούμε να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και να αποσυμφορήσετε τους γονείς σας και κατ’ επέκταση και τα αδέρφια σας σε αυτή τη συγκυρία!

Πρέπει να φτιάξουν μια νέα ρουτίνα

Οι γονείς σας μέσα σε αυτή την κατάσταση νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο και αυτό ενισχύει την ανησυχία τους!Εσείς που τους γνωρίζετε καλύτερα μπορείτε να σκεφτείτε πράγματα που μπορούν να κάνουν στο σπίτι και θα τους βοηθήσουν να αισθανθούν ότι έχουν τον έλεγχο μέσα στις συνθήκες αβεβαιότητας που βιώνουν.

Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι το διάβασμα, η γυμναστική, διάφορες οικιακές εργασίες, μαγειρική και μαστορέματα. Μέσω αυτών θα μπορέσουν και εκείνη να φτιάξουν μια ρουτίνα προσαρμοσμένη στην κατάσταση που θα τους δώσει περαιτέρω ασφάλεια. Σίγουρα αυτή η ρουτίνα που θα φτιάξουν δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές όλη την ημέρα!

Το μόνο που μπορούν να καταφέρουν με αυτό είναι να ενισχυθεί η ανησυχία τους καθώς εκτίθενται σε πλήθος πληροφοριών οι οποίες πολλές φορές είναι και αμφιβόλου αντικειμενικότητας και αξίας! Είναι μια ευκαιρία για αυτούς αντί να σπαταλούν τον χρόνο σε περισσή ενημέρωση να επικοινωνήσουν με άλλα τους αγαπημένα πρόσωπα και συγγενείς και να νιώσουν συναισθηματική εγγύτητα παρά την τυπική απόσταση.

Όσο κρατήσει, κάντε το να αξίζει!

Μέρος αυτής της ευκαιρίας για επικοινωνία αποτελείτε και εσείς σαν σύνολο της οικογένειας και ίσως αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε! Μπορείτε να σκεφτείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί και να έρθετε πιο κοντά, να χαλαρώσετε και να μοιραστείτε θετικά συναισθήματα!

Μπορείτε να δείτε μια ταινία, να δημιουργήσετε κάτι όλοι μαζί, να παίξετε ένα επιτραπέζιο και πολλά άλλα! Τα αρνητικά συναισθήματα εισχωρούν όταν εμείς τους δίνουμε τον χώρο! Πείτε τους ότι όλο αυτό αργά ή γρήγορα θα τελειώσει και όλοι σας θα γυρίσετε στις προηγούμενες ζωές σας! Απλά όσο κρατήσει, μπορείτε να το κάνετε να αξίζει και να σας αφήσει μια ωραία ανάμνηση όταν όλο αυτό θα έχει περάσει!

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πώς να διαχειριστώ το ότι δίνω Πανελλήνιες και έχω απίστευτο άγχος λόγω του κορωνοϊού; Έχω… φρικάρει!»

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα