Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πικετί: Ο Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο σε περίπτωση Grexit- Ο γνωστός οικονομολόγος αναλύει
Πικετί: Ο Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο σε περίπτωση Grexit- Ο γνωστός οικονομολόγος αναλύει thumbnail

Πικετί: Ο Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο σε περίπτωση Grexit- Ο γνωστός οικονομολόγος αναλύει

Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Φρανσουά Ολάντ ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δεύτερα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».


Τις θέσεις αυτές εξέφρασε με την ευκαιρία συνέντευξής του στην πρωϊνή ηλεκτρονική εκπομπή «Matinale » της εφημερίδας « Λε Μοντ».


Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πώς εκτιμά την την έως τώρα συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου και πώς θα πρέπει να ενεργήσει έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Τ. Πικετί απάντησε :


«Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση.


Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα. Εδώ και έξι μήνες συζητάμε (…) οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί από το 2012.


Εάν η Γαλλία συνεχίζει να έχει μια χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας μια χώρα με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της.


Αυτό θα προκαλέσει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία στην Ελλάδα το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε. (…)


Μετά από την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνης, θα ενισχυθούν οι διακηρύξει της ακροδεξιάς περί εξόδου από την ευρωζώνη.


(Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη) έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουμε τη τάξη και θα σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα.


Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφρασθεί επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο και είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια τέτοια απόφαση ( για έξοδο) εάν η Γαλλία αντιστέκεται.


Θα πρέπει επομένως να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή η Γαλλία με ένα πολύ πιο δυνατό τρόπο απ' ότι έχει κάνει έως τα τώρα», υπογράμμισε ο Τομά Πικετί.


 


Οι Ευρωπαίοι πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους απέναντι στους Έλληνες


Για «προδοσία» των Ευρωπαίων έναντι των υποσχέσεών τους για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μιλάει ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ίχνος αλλαγής στις αξιώσεις της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 4% από το 2018 και για δεκαετίες μετά.


«Το 2012 υπογράφηκε μια ασαφής συμφωνία με την Ελλάδα», δηλώνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» και εξηγεί:


«Από τη μια, υπήρχε ένας στόχος για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν σημαντικό, αφού μιλούσαν για 4% του ΑΕΠ έως το 2057.


Συγχρόνως όμως έλεγαν : μόλις πετύχετε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος.


Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το σημείο οι Ευρωπαίοι πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους απέναντι στους Έλληνες : Όταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι Έλληνες έφθασαν σε ένα ελαφρύ πρωτογενές πλεόνασμα και η τότε κυβέρνηση ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι Ευρωπαίοι είπαν «α..μπα. τι πώς .»! θα το συζητήσουμε αργότερα και έτσι έπεσε η κυβέρνηση (Σαμαρά) και έτσι ήρθε ο Τσίπρας και έτσι εδώ και έξι μήνες οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας συνεχίζουν να αρνούνται μια αναδιαπραγμάτευση που είχαν υποσχεθεί στους Έλληνες», υπογράμμισε.


Ο Τομά Πικετί τόνισε επανειλημμένα ότι στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην πρώτη γραμμή του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 4% από το 2018 και για τις δεκαετίες που ακολουθούν.


« Είναι πάντα η ίδια πρόταση που δεν έχει αλλάξει, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να βάλει στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους».


«Θεωρώ ότι είναι εντελώς παράλογο να δίνεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει. Μου θυμίζει αυτούς που έλεγαν κατά τη δεκαετία του '20 ( μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο) ότι «η Γερμανία θα πληρώσει» και ευτυχώς τη δεκαετία του '50 φανήκαμε πολύ πιο λογικοί ( διαγραφή του γερμανικού χρέους)», κατέληξε ο Τ. Πικετί.


 


Εφημερίδα Το ποντίκι

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X