Παρουσιάζει την ελληνική πρόταση ο Πρωθυπουργός

Έντεκα μέρες μετά την απόφαση του να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να προκηρύξει το δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια καθοριστική, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αν και ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο με όπλα την συντριπτική πλειοψηφία του «όχι» και τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών – πλην του ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα – στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι.
Ο Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των εταίρων, που λίγο μόνο μετριάστηκε από την αποχώρηση Βαρουφάκη, τη δυσφορία τους για τη διαπραγματευτική του τακτική και τις απαιτήσεις τους για ένα νέο και σκληρό πρόγραμμα διάσωσης διαρκείας.
Όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα η κατάσταση της ρευστότητας παραμένει ασφυκτική, οι τράπεζες κλειστές και η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης,
Ο κ. Τσίπρας είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών για την προετοιμασία της σημερινής Συνόδου. Συνομίλησε με την Καγκελάριο Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει τις νέες προτάσεις της αρχικά στο σημερινό Eurogroup, όπου θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και στη συνέχεια μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που πρόκειται να παρουσιάσει είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ, στην οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις, ώστε να την κάνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και κοινωνικά δίκαιη.
Τα μηνύματα πάντως δεν συνηγορούν στο ότι αυτή η πρόταση θα γίνει εύκολα αποδεκτή καθώς τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θεωρούν ότι η πρόταση αυτή μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης.
Η πρόταση με βάση την οποία η Αθήνα θα αναζητήσει συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο είναι στην πραγματικότητα η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή, με ορισμένες τροποποιήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απορρίπτει την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ ύψους 30% στα νησιά, η οποία αποτελεί κόκκινη γραμμή, καθώς έχει τεθεί ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» από το μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο ζητά βελτιώσεις είναι το ΕΚΑΣ, όπου ζητεί κατάργηση του από το 2019 και σταδιακή εφαρμογή της πρόβλεψης για τη μείωση των δικαιούχων.
Πέρα από αυτά, η κυβέρνηση δεν δέχεται την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100% και ζητάει να μετατεθεί στο μέλλον η κατάργηση των φορολογικών προνομίων των αγροτών, αλλά και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ενώ ζητεί μετάθεση της μείωσης των αμυντικών δαπανών για το 2016.
Τέλος, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητάει μετάθεση στο μέλλον για την έναρξη της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και απορρίπτει την άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ζητώντας να γίνει σταδιακά έως το 2019. Σε ότι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.
Πηγή: Real.gr

Σχετικά άρθρα