Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μέχρι την Τετάρτη η τραπεζική αργία
Μέχρι την Τετάρτη η τραπεζική αργία thumbnail

Μέχρι την Τετάρτη η τραπεζική αργία

Παράταση μέχρι και αύριο της τραπεζικής αργίας αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ακόμα κάρτα θα μείνουν με τα 120 ευρώ που πήραν από τα γκισέ των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα.


Ετσι, εάν κάποιος συνταξιούχος την προηγούμενη Τετάρτη έως Παρασκευή πήρε από το τραπεζικό γκισέ τα 120 ευρώ, δεν μπορεί μέχρι και αύριο να ξαναπάρει χρήματα. Αντίθετα, όσοι διαθέτουν κάρτα αναλήψεων μπορούν να «σηκώνουν» 60 ευρώ ημερησίως.


Στη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και την πρόεδρο της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι και τα μεσάνυχτα της 8ης Ιουλίου παρατείνεται η αργία για τις τράπεζες, το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ ανά κάρτα και οι κλειστές τράπεζες, με εξαίρεση περί τα 1.250 προκαθορισμένα υποκαταστήματα τα οποία θα εκτελούν και τις ίδιες περιορισμένες εργασίες, παραμένουν ως έχουν.


Ουσιαστικά η κυβέρνηση περιμένει μια θετική απόφαση από την ΕΚΤ «η οποία αν μας επιτρέψει να αλλάξουμε κάτι, θα το πράξουμε» όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λ. Κατσέλη, ενώ ο Δ. Μάρδας προανήγγειλε ότι στην επόμενη ΠΝΠ θα προβλέπονται «διευρυμένες υπηρεσίες των τραπεζών».


Με το κυνήγι του… χαμένου θησαυρού μοιάζει η εξεύρεση ΑΤΜ σε λειτουργία. Από τα περίπου 5.450 μηχανήματα ανάληψης μετρητών που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, εκτός λειτουργίας είναι περίπου το 20%, ποσοστό όμως που διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα αναλόγως και της επάρκειάς της σε μετρητά. Είδος υπό εξαφάνιση εξάλλου τείνουν να γίνουν τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, ενώ η ένδειξη «εκτός λειτουργίας» εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις οθόνες των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 1.419 ΑΤΜ στο δίκτυο της Εθνικής λειτουργούν 1.280, τα οποία ανεφοδιάζονται συνεχώς. Χθες 150 μηχανές στέρεψαν και άμεσα ανεφοδιάστηκαν οι μισές. «Αυτό αποτελεί ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο» σχολίαζαν στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.


Η Eurobank εκτιμάται ότι έχει σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον το 85% των ΑΤΜ της (αριθμούν περίπου 828). Ενα 15% έχει σχετικά χαμηλό υπόλοιπο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας, από αυτά περί τα 150 μηχανήματα υπολογίζεται ότι αδειάζουν το πρωί (γύρω στις 7 π.μ.) και μόλις 50-60 μηχανήματα γύρω στα μεσάνυχτα.


Στην Alpha Bank υποστηρίζουν ότι λειτουργεί το 85% των ΑΤΜ τους από τον συνολικό αριθμό των 1.220. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για σήμερα λειτουργική ενοποίηση των δικτύων Citibank και Alpha μετατίθεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Εως τότε οι κάρτες CITIDEBIT παραμένουν σε πλήρη λειτουργία.


Η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ πανελλαδικά με 1.851 μηχανήματα από τα οποία λειτουργούν τα 1.832.


Οπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, οι τράπεζες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το υπόλοιπο που υπάρχει σε κάθε ΑΤΜ και, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, τα ανεφοδιάζουν.


efsyn.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X