Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κοινές δηλώσεις Μέρκελ-Ολάντ: Αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα
Κοινές δηλώσεις Μέρκελ-Ολάντ: Αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα  thumbnail

Κοινές δηλώσεις Μέρκελ-Ολάντ: Αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα

Οι νέες ελληνικές προτάσεις που θα πάνε στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες στις δύο το μεσημέρι και στην σύνοδο κορυφής στις οκτώ το απόγευμα, θα καθορίσουν  τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στην χώρα μας, δήλωσαν μετά την χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.


Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο πλαίσιο της στενής Γαλλογερμανικής συνεργασίας, στο θέμα της Ελλάδας και τόνισαν πως τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία είναι πιεστικά.


Από τους δύο πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις,  ήταν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που δήλωσε πως, η Ελλάδα έχει ανάγκη προγράμματος με διάρκεια για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις αξίες της Ε.Ε. που πρέπει να επιδειχθούν, την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Όπως δήλωσε, «Η Ευρώπη δεν είναι οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες. Είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη που πρέπει να αναζητηθεί (…) Να επισημάνω, δεν υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος».


  Από την άλλη, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, παραμένοντας σε πιο σκληρή γραμμή, δήλωσε πως δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προϋποθέσεις για νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην συνέχεια,  τόνισε πως αλληλεγγύη και ευθύνη συνδέονται και επέμεινε πως, η πρόταση των θεσμών (η πρόταση Γιούνκερ- Νέα μέτρα και φόροι ύψους 12δις) ήταν γενναιόδωρη. Στις δηλώσεις της ανέφερε επίσης πως, «Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση και να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι άλλες 18 χώρες -αυτή είναι η δημοκρατία».


Νέα παρέμβαση ΗΠΑ: Βρείτε συμβιβαστική λύση να αποφύγουμε το «Grexit»


Συμβιβασμό ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές ζήτησε σε νέα παρέμβασή του ο Λευκός Οίκος. Συγκεκριμένα, ένα συμβιβασμό, που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας μας στη Ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ. καλούν κυβέρνηση και Ευρωπαίους να έρθουν σε συμφωνία,  τονίζοντας πως, είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών να δοθεί μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση χρέους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, σε δήλωσή του, ανέφερε πως παρά τις σημαντικές διαφωνίες, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το δημοψήφισμα τέλειωσε αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο.
Στην συνέχεια, προσέθεσε πως, είναι «μία ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να επιλυθεί».


Η ΕΚΤ «πάγωσε» την ρευστότητα και ζητάει περισσότερες εγγυήσεις για να μας δανείζει


  Χωρίς να αυξήσει την ρευστότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) αποφάσισε αλλαγές στο ποσοστό «κουρέματος» (haircut) στα ενέχυρα (collaterals) των ελληνικών τραπεζών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα δίνουν περισσότερες εγγυήσεις για να αντλήσουν την ίδια ρευστότητα από την ΕΚΤ. Αυτό εκτιμάται ως μία προειδοποιητική κίνηση από το ευρώ-σύστημα, μία αντίδραση στο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.  Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αποφασίστηκε  να διατηρηθεί το όριο του ELA αμετάβλητο και να προσαρμοστεί η αξία των ενέχυρων, που αποδέχεται για τον ELA.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:


 
«6 Ιουλίου 2015 – Διατήρηση της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες


    Η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα διατηρείται στο επίπεδο της 26ης Ιουνίου 2015.


    Γίνεται προσαρμογή των περικοπών αποτίμησης οι οποίες εφαρμόζονται στα περιουσιακά στοιχεία που παρέχονται ως εξασφάλιση στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.


    Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (emergency liquidity assistance – ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί στις 26 Ιουνίου 2015 κατόπιν συζήτησης επί πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος.


Η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εξασφαλίσεων.


Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες καθώς οι εξασφαλίσεις που αυτές χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεόμενα με τον δημόσιο τομέα περιουσιακά στοιχεία.


Υπό τις συνθήκες αυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές αποτίμησης οι οποίες εφαρμόζονται στα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται δεκτά ως εξασφάλιση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.


Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τη διαμόρφωση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής του».


  Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg,  Η ΕΚΤ θεωρεί πως η Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορούν να καταφέρουν, χωρίς νέα χρηματοδότηση, έως και την Τετάρτη, 8 Ιουλίου.


Από την ελληνική πλευρά, Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, διαβεβαίωσε πως, η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» των ενεχύρων,  δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών.  Όπως προσέθεσε, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή του «κουρέματος» δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, γιατί αυτή τη στιγμή, το ύψος των συνολικών ενεχύρων, που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου του ELA. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων περίπου 18 δις ευρώ για ρευστότητα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού (ELA).


kontranews.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X