Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου : Ζητά πίσω περίεργα δάνεια 4 δισ. ευρώ
Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου : Ζητά πίσω περίεργα δάνεια 4 δισ. ευρώ thumbnail

Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου : Ζητά πίσω περίεργα δάνεια 4 δισ. ευρώ

Η Λαϊκή Τράπεζα θα επιδιώξει να ανακτήσει μέρος των δανείων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα σε περίπου 40 άτομα μέσω της Marfin Egnatia κατά την περίοδο 2007-2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για «περίεργα» δάνεια που δόθηκαν σε μονές, μοναστήρια, εφοπλιστές, κλινικές, σε γνωστά ονόματα του τραπεζικού κλάδου και επιχειρηματίες. Τα δάνεια είναι επισφαλή, άλλα δεν έχουν εγγυήσεις, ή όσα έχουν δεν κρίνονται ικανοποιητικές.


Πηγές αναφέρουν επίσης ότι νομικοί και στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας ξεσκονίζουν… όλα τα μεγάλα δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας μέσω της Marfin Egnatia, κι εξετάζονται λεπτομερώς με ποιες προϋποθέσεις χορηγήθηκαν κι αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες.


Η Λαϊκή έλαβε αυτήν την απόφαση για διερεύνηση των δανείων μετά την κρατική στήριξη που πήρε, από την κυπριακή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι της Κύπρου.


Ερωτήματα εγείρονται και για τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Πώς δηλαδή άφησε τη χορήγηση των προβληματικών δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ, γιατί δεν έκανε τον προβλεπόμενο λεπτομερή έλεγχο και μάλιστα τα ποσά αυτά επιβάρυναν την Κυπριακή Δημοκρατία.


Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα φτάνουν το 44% των συνολικών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Για τη διοίκηση της τράπεζας εγείρονται πολλά ερωτηματικά που αφορούν την απόφαση της 31ης Μαρτίου 2011 κι ενώ η Ελλάδα ήταν υπό κατάρρευση, με την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενέκρινε τη μετατροπή της Marfin Egnatia από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Λαϊκής.


Oι προβλέψεις για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο στο τέλος του α΄ 6μήνου ανήλθαν σε 706 εκ. ευρώ έναντι 139 εκ. ευρώ πέρυσι.


Για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανήλθε στο 32,6%, ενώ για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ανήλθε στο 13,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X