Ξηροί καρποί: Μειώνουν το ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

<p style="text-align: justify;"><span>Από τους πιο «αυστηρούς» φορείς στην παροχή άδειας για την χρήση ανάλογων ισχυρισμών που αφορούν την υγεία (<strong>health</strong><strong>claims</strong>), είναι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (<strong>FDA</strong>).</span></p>
<p style="text-align: justify;">Το 2003, ο FDA ενέκρινε τον ακόλουθο ισχυρισμό για τους ξηρούς καρπούς: «Επιστημονικές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, προτείνουν πως τρώγοντας 42,5 γρ. ξηρών καρπών (1 ½ χούφτα) καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, ίσως μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».</p>
<div style="text-align: justify;">
<p>Να επισημάνουμε βέβαια ότι όταν μιλάμε για ξηρούς καρπούς και ευεργετικές ιδιότητες, αναφερόμαστε πάντα στα ανάλατα αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, καρύδια, κουκουνάρια και στα καρύδια τύπου pecan.</p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p>Μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Jiang R et al. JournalAmericanMedicalAssociation 2002Nov 27; 288(20):2554-60), έδειξε ξεκάθαρα πως γυναίκες που κατανάλωναν 5 ή και περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών εβδομαδιαίως (1 μερίδα = 1 χούφτα), είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν σπανίως ξηρούς καρπούς.</p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p> </p>
<p><strong>Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν εμπεριέχουν καθόλου χοληστερόλη.</strong></p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p><span><strong><span>Μια χούφτα φουντούκια αποδίδουν 177 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη. </span></strong></span></p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p>Τα φιστίκια (αράπικα – Αιγίνης) είναι εξαιρετικές πηγές 2 βιταμινών του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος.</p>
</div>
<div style="text-align: justify;"><span>Μια χούφτα αράπικα φιστίκια αποδίδουν 160 θερμίδες, ενώ τα Αιγίνης ελάχιστες παραπάνω (167 θερμίδες ανά χούφτα).</span></div>
<div style="text-align: justify;">
<p><span><strong><span>Επιστημονικά στοιχεία (Anderson et al, 2001 <em>J Nutr.</em>0022-3166) υποδεικνύουν πως οι πολυφαινόλες των καρυδιών αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασίας που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης.</span></strong></span></p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p> </p>
<p>Τα κουκουνάρια, αποδίδουν 190 θερμίδες ανά χούφτα και εμπεριέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγνησίου.</p>
</div>
<div style="text-align: justify;">
<p> </p>
<p><span><strong><span>Pecan</span></strong> είναι τα πιο θερμιδογόνα από τους ξηρούς καρπούς που εξετάζουμε, αποδίδοντας 195 θερμίδες ανά χούφτα. Το περιεχόμενο των pecans σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι υψηλότατο και επιστημονικά στοιχεία (Morgan, W.A., B.J. Clayshulte, 2000<strong><span>. </span>LDL χοληστερόλης.</strong><em>J Am Diet Assoc.</em> 100(3):312-8) συνηγορούν στο ότι τα εν λόγω καρύδια μπορεί να συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της.</span></p>
</div>
<div style="text-align: justify;"><span>Αν και οι καρποί γνωστοί ως Brazilian nuts, δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία που περιγράψαμε πιο πάνω, αξίζει να σημειωθεί πως <strong>μόλις ένα τεμάχιο </strong><strong>Brazilian </strong><strong>nut</strong><strong>,</strong> προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με 3πλάσια έως 4πλάσια ποσότητα σεληνίου σε σχέση με την ημερήσια συνιστώμενη!</span></div>
<div style="text-align: justify;"><span><br /></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span>Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής<br /></span></div>

Σχετικά άρθρα