Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Βουλιμία: H σχέση της με το άγχος και τις ενοχές
Βουλιμία: H σχέση της με το άγχος και τις ενοχές  thumbnail

Βουλιμία: H σχέση της με το άγχος και τις ενοχές

 


Αναγνώστριά μας ρωτά:


Νευρική βουλιμία… Τόσο περίπλοκη τόσο δύσκολη στο να ξεχαστεί να την δεχτείς και να προχωρήσεις παρακάτω προσπαθώντας να την ξεπεράσεις! Ορισμός, συμπτώματα (πρώιμα και μετανεγέστερα), αίτια γνώστα και τα ξέρω απ΄έξω σαν νερό… Έχω επισκεφτεί διατροφολόγο καμία βοήθεια απλά μου έδωσε κόλλες να γραφώ τα γεύματά  μου και τα ξαναλέμε…και πάλι και πάλι. Ψυχοθεραπεύτη έχω επισκεφτεί αλλά είναι υψηλό το κόστος. Σ'αυτή την πόλη θεραπευόμενος ένδειξη πλουτού! Λίγες κατευθυντήριες γραμμές κάποιες συμβουλές που θα μπορέσω να τις κολλήσω στο ψυγείο μου και στα ντουλάπια κάτι βοηθητικό;


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης ΚατσαρόςΑγαπητέ-τή αναγνώστη-τρια:


Ανεξάρτητα από την όποια διάγνωση και τον τρόπο να ξεπεράσετε το πρόβλημα που έχετε είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την ανάγκη σας, η οποία εκφράζεται μ'αυτό τον τρόπο. Στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι η ανάγκη σας, αλλά το ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να την καλύψετε δεν δίνει αποτέλεσμα. Η ανάγκη που εκφράζεται μέσα από το πολύ φαγητό και μετά μέσα από τον έλεγχο του σωματικού βάρους δείχνει συνήθως πως ο άνθρωπος βιώνει μεγάλο άγχος όσον αφορά στην ποσότητα και μεγάλες ενοχές όταν πάει να ελέγξει το βάρος του. Προσπαθήστε να κάνετε μια αναλογία στη ζωή σας. Τί είναι αυτό που σας δίνουν ή όταν το ζητάτε νιώθετε μεγάλο άγχος ή φόβο; Τί συμβαίνει μετά; Το εισπράττετε; Νιώθετε πως είστε υπεύθυνος για τη διατήρησή του; Ας μιλήσουμε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Πείτε πως είστε πολύ φτωχός. Πως έχετε ανάγκη από χρήματα. Πως υπάρχει ανεργία και δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά. Αλλά απ' την άλλη ντρέπεστε πολύ να ζητήσετε βοήθεια. Αν τελικά κάποιος "διαβάσει" την ανάγκη σας και σας δώσει ένα ποσό, πως νιώθετε; Πως το διαχειρίζεστε; Αυτή η διαδικασία μιας σωματικής ανάγκης και του ελέγχου της που μεταφέρεται σε καθημερινές συμπεριφορές ζωής, λέγεται προσπάθεια αποσυμπύκνωσης. Προσπαθήστε να αποσυμπυκνώσετε τη σωματική σας συνήθεια για να δείτε ποιά είναι αυτή η τόσο δυνατή σας ανάγκη που κρύβεται πίσω από αυτή την διαδικασία. Μη διστάζετε να μιλάτε για τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια αυτή. Η ντροπή, η συστολή και η εσωστρέφεια είναι διαδικασίες που συσκοτίζουν και συμπυκνώνουν άρα σωματοποιούν την ανάγκη σας, η οποία μπορεί κάλλιστα να είναι συναισθηματική. Αν δηλαδή χορτάσετε την ανάγκη σας για συναίσθημα, για επαφή, αλληλεγκύη μπορεί να δείτε μείωση στα συμπτώματά σας και την έντασή τους.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X