Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τελεσίγραφο έως την Κυριακή για σκληρό μνημόνιο ή Grexit
Τελεσίγραφο έως την Κυριακή για σκληρό μνημόνιο ή Grexit  thumbnail

Τελεσίγραφο έως την Κυριακή για σκληρό μνημόνιο ή Grexit

Το σκληρό τους πρόσωπο κατά της Ελλάδας έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έδωσαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να παρουσιάσει τη νέα, λεπτομερέστερη πρότασή της, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, στην ύστατη – όπως φαίνεται– σύνοδο για επίτευξη συμφωνίας. 


Οι σκληρές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ κατέδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους ούτε το δημοψήφισμα της Κυριακής ούτε και την ομοφωνία που υπήρξε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.


Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής

European Union

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος -όπως όφειλε, άλλωστε, αυτές τις κρίσιμες ώρες- ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, τονίζοντας πως όλοι συμφωνούν πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. 


Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι αξιοσημείωτη η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία σημείωσε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης) ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.


Τσίπρας: Βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit


Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου σημείωσε πως «η ελληνική πρόταση έχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακό πρόγραμμα». 


Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό». 


Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάριο Ντράγκι

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Θα προχωρήσουμε σε ταχύτατη διαδικασία για μια βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 


Μέρκελ: Σεβαστό το δημοψήφισμα, αλλά…


Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξη» για την Ελλάδα ενώ απέκλεισε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σημείωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πιο ισχυρά μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε από την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ επέμεινε στα «προαπαιτούμενα» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 


Πιο αναλυτικά, η καγκελάριος είπε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως «είχαμε μια πολύ λεπτομερέστερη συζήτηση», σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ΕΣΜ. 


«Έχουμε κάθε διάθεση να προστατεύσουμε τη ζώνη του ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει πρόταση για τoν ESM. Θα την εξετάσουμε, θα τη συζητήσουμε για να δούμε εάν υπάρχει κάποια βάση»,  είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκλήρυνε στη συνέχεια τη στάση της, λέγοντας: 


«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις. Η κατάσταση του ESM που υπήρχε μέχρι το δεύτερο πρόγραμμα δεν υπάρχει πια. Τώρα η συζήτηση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα. Η κατάσταση την Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ. Για να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουμε τις λεπτομερέστερες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν έως την Πέμπτη». 


Η Άνγκελα Μέρκελ

AP Photo/Francois Walschaerts

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Κυριακή, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά την Ευρώπη των 28 κι όχι μόνο την ευρωζώνη. Η καγκελάριος ουσιαστικά δεν έλαβε υπόψη της το δημοψήφισμα της Ελλάδας και το ισχυρό «όχι» του ελληνικού λαού: «Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, όμως υπάρχουν άλλα 18 κράτη. Μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι πιο ισχυρός στην Ελλάδα, ωστόσο οι απαιτήσεις των άλλων 18 χωρών δεν έχουν τροποποιηθεί, ίσως να έχουν γίνει ακόμα πιο πιεστικές».


Καταλήγοντας, είπε: «Η συμφωνία-γέφυρα η οποία συζητήθηκε στο περιθώριο σήμερα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη σύνοδο κορυφής.  Επικεντρωθήκαμε σε μια πρόταση με βάθος χρόνου. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα». 


Γιούνκερ: Προετοιμασμένη για όλα η Κομισιόν


Πολύ σκληρή θέση κατά της Ελλάδας υιοθέτησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit. Βεβαίως υπάρχει μέριμνα για ανθρωπιστική βοήθεια». 


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP Photo/Virginia Mayo

«Προσωπικά, απορρίπτω το σενάριο του Grexit. Όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει πού το πάει», είπε επίσης ο Γιούνκερ, για να συμπληρώσει: «Είπα στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο. Αυτό δεν είναι θέμα για τώρα». 


Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε λέγοντας πως «η ύστατη ώρα για την Ελλάδα είναι το πρωί της Δευτέρας». 


Τουσκ: Η αδυναμία λύσης οδηγεί σε χρεοκοπία


Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζών.


«Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε επειγόντως να εξετάσουμε μια λύση επί κοινής βάσης και κανόνων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 9 Ιουλίου να παρουσιάσει τις προτάσεις της και κατόπιν θα ενημερωθεί το Eurogroup. Στις 12 Ιουλίου θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Κυριακή) θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση», είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  


Ο Ντ. Τουσκ είπε ακόμα πως «η αδυναμία να βρεθεί λύση μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος. Και είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επηρεάσει και όλη την Ευρώπη, από γεωπολιτική άποψη. Εάν κάποιος έχει την αυταπάτη ότι δεν θα γίνει έτσι, είναι αφελής». 


Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία 


Ηπιότερος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε μετά το τέλος της συνόδου. 


Ο Φρανσουά Ολάντ, αφού ενημέρωσε πως «δεν υπήρξε απόφαση» στο χθεσινό Eurogroup, τόνισε πως αναμένει την ελληνική πρόταση σε πρώτη φάση και κατόπιν ένα αίτημα για χρηματική βοήθεια. Ζήτησε να επικρατήσει υπευθυνότητα (από την ελληνική πλευρά), αλληλεγγύη και ταχύτητα.


«Είναι σημαντικό για τη Γαλλία να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα:  • Την Τετάρτη (σ..σ. σήμερα) να προσκομίσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.

  • Την Πέμπτη οι προτάσεις αυτές να τεθούν στη βάση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος.

  • Το Σάββατο να διεξαχθεί Eurogroup.

  • Την Κυριακή να αποφασίσουν οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  


Ρέντσι: Ελπίζουμε σε ευτυχές τέλος την Κυριακή


Την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής συνόδου την Κυριακή επιβεβαίωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση για την Ελλάδα. 


Ο Ματέο Ρέτσι σημείωσε ότι πρέπει «να έχουμε ως βάση εκκίνησης της πρόταση της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει μία πρόταση. Όμως υπάρχει πρόβλημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ακόμα κι εάν όλα γίνουν όλα καλά την Κυριακή, το ζήτημα θα παραμένει. Θα περιμένετε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση: αυτή μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Για μένα αυτό είναι το πρόβλημα. Να προωθήσουμε μια άλλη ιδέα της Ευρώπης, της ανάπτυξης των επενδύσεων». 


Καταλήγοντας, ο κ. Ρέντσι επανέλαβε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα» και πως «η Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί κι όχι να είναι μέσα στη λιτότητα».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X