Μαρμελάδα φράουλα με τα χεράκια σας!

<div class="ingredients">
<div class="title">Συστατικά</div>
</div>
<div class="text">
<ul>
<li>1 κιλό φράουλες χωρίς τα κοτσάνια τους</li>
<li>500 γρ ζάχαρη</li>
<li>χυμό από ένα λεμόνι</li>
<li>1 στικ βανίλια</li>
<li>Προαιρετικά ένα λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση και τα σποράκια του αφαιρεμένα με ένα μαχαίρι. Ή αλλιώς διάφορα μπαχαρικά όπως σπόρους κόλιανδρου, γλυκάνισο, λευκό κάρδαμο κ.α.</li>
</ul>
<p>Μέθοδος Εκτέλεσης</p>
<div class="text">
<ul>
<li>Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε μια πήλινη ή πλαστική ή γυάλινη λεκάνη. </li>
<li>Με το χέρι μας σπάμε λίγο τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη. </li>
<li>Αν αποφασίσουμε να βάλουμε μπαχαρικά τα βάζουμε και αυτά μέσα στη λεκάνη. Τα φρούτα τα σπάμε όσο θέλουμε. Αν θέλουμε πιο λεία μαρμελάδα τα σπάμε πολύ, αν τη θέλουμε πιο σπιτική αφήνουμε περισσότερο ολόκληρα φρούτα.</li>
<li>Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα όσο μεγάλη είναι και η κατσαρόλα μας. </li>
<li>Βάζουμε τη λαδόκολλα στην επιφάνεια των φρούτων (να εφάπτεται πάνω τους). </li>
<li>Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.</li>
<li>Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μια κατσαρόλα. </li>
<li>Ο κανόνας λέει η κατσαρόλα να είναι αρκετά βαθιά και να είναι με λεπτό πάτο. Αν είναι και χάλκινη ακόμα καλύτερα.</li>
<li>Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Θέλουμε να γίνει γρήγορα το δέσιμο για να κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της η μαρμελάδα.</li>
<li>Το αν έδεσε ή όχι θέλει λίγο εμπειρία. Αν έχετε ένα θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 105 βαθμούς κελσίου τουλάχιστον.Αλλιώς αν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε να ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας βάζοντας μια κουταλιά σε ένα λευκό πιατάκι από καφέ που το έχουμε κρατημένο στην κατάψυξη.Θα δείτε αν έχει δέσει η μαρμελάδα αν με το δάχτυλό σας καθώς το περνάτε από μέσα της δημιουργούνται "πτυχές" δεξιά και αριστερά. </li>
<li>Τέλος ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού.</li>
<li>Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και αμέσως την μεταφέρουμε στα βάζα που καλό είναι να είναι αποστειρωμένα. Κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα πάνω στον πάγκο. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα.</li>
</ul>
<p> </p>
<p><a href="http://akispetretzikis.com/">http://akispetretzikis.com/</a></p>
<p> </p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα