Πυρετώδεις διεργασίες για την ετοιμασία της πρότασης

Πυρετωδώς εργάζονται τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ώστε η νέα ελληνική πρόταση και τα μέτρα που την εξειδικεύουν να είναι έτοιμα έως το βράδυ.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει θέσει ως χρονικό όριο, η ελληνική πρόταση να βρίσκεται στο γραφείο του στην Κομισιόν στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις, ώστε να αξιολογηθεί θετικά από τους τρεις θεσμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα, για συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς του και ενδεχομένως και σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου για να εγκρίνει τα μέτρα, στα οποία θα καταλήξει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε χθες επιστολή στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στην οποία ζητεί το νέο δάνειο και δεσμεύεται για την άμεση υιοθέτηση μέτρων – ήδη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδος – στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά.
Ούτε η χρονική διάρκεια για την οποία αιτείται το δάνειο, ούτε το ύψους του αναφέρονται στην επιστολή αυτή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα έχει διάρκεια 3 ετών και θα ανέρχεται σε ύψος αισθητά μεγαλύτερο από τα 52 δισ. στα οποία είχε προσδιορίσει πρόσφατα το ΔΝΤ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς αυτή η έκθεση δεν έχει συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του τελευταίου δεκαπενθήμερου στην ελληνική οικονομία.
Η πρόταση συντάσσεται με τη βοήθεια ειδικών του γαλλικού ΥΠΟΙΚ και του Γάλλου εκπροσώπου στο Euroworking group. Η Κομισιόν είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, πόσο μάλλον να συνεισφέρει με έτοιμες προτάσεις, όπως έκανε κατ’ επανάληψη στα προηγούμενα στάδια της διαπραγμάτευσης, ώστε να μην δώσει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να την κατηγορήσει ότι της υποβάλλει προτάσεις.
Για τους Γάλλους, ωστόσο, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί οικονομικό αλλά και πολιτικό στοίχημα, ειδικά μετά την σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας που δείχνει να έχει αποφασίσει το Grexit.
Το Παρίσι δεν θέλει να αφήσει να δημιουργηθεί για μια ακόμα φορά η εντύπωση, ότι σύρεται πίσω από μια ειλημμένη γερμανική απόφαση και στο γεγονός αυτό οφείλεται η γαλλική κινητοποίηση, αλλά και οι αισιόδοξες δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Βαλς.
Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας είχε χθες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Real.gr

Σχετικά άρθρα