Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Μεταβολισμός: Με ποιους τρόπους μπορώ να τον ενισχύσω;
Μεταβολισμός: Με ποιους τρόπους μπορώ να τον ενισχύσω; thumbnail

Παναγιώτα, 23 ετών

Μεταβολισμός: Με ποιους τρόπους μπορώ να τον ενισχύσω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Θα ήθελα να μου πείτε πως μπορώ να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου γιατί από μία δίαιτα που έκανα πριν χρόνια έχει κολλήσει και δεν χάνω κιλά. Έχω πάει και σε διαιτολόγο και με την δίαιτα που ακολούθησα έχασα πόντους και δεν ήταν απώλεια κιλών όπως θα ήθελα. Είμαι 1,55 και 55 κιλά.


Στο ερώτημα απάντησε η Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που λαμβάνει χώρα στο σώμα μας, με σκοπό τη διατήρηση μας στη ζωή, την ανάπτυξη και τη κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία η οποία εξασφαλίζει στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια. Κάθε τι που καταναλώνουμε διασπάται σε απλά συστατικά και μέσω του μεταβολισμού παράγετε ή αποθηκεύετε ενέργεια.. Σαφώς δεν είναι τόσο απλό, αλλά πιστεύω πως αυτή η λίγη επεξήγηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πως ο μεταβολισμός δεν είναι κάτι μαγικό, αλλά μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού όπως για παράδειγμα ο χτύπος της καρδιάς μας ή η αναπνοή. Η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση και η σύσταση του σώματος, τα επίπεδα των ορμονών, το ΣΤΡΕΣ, μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό μας. Αυτό δικαιολογεί γιατί μια δίαιτα που έκανα στο παρελθόν με βοηθούσε ενώ τώρα που μπορεί να έχω μεγαλώσει όχι. 


Τρόφιμα, βότανα και συστατικά των τροφίμων πιστεύεται πως ενισχύουν το μεταβολισμό, καμία επιστημονική απόδειξη ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι σήμερα που να το αποδεικνύει! Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι η συστηματική άσκηση, καθώς η ενίσχυση του μυικού συστήματος οδηγεί σε ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Τα μικρά και τακτικά γεύματα επίσης και η κατανάλωση νερού, φαίνεται πως βοηθούν το μεταβολισμό να λειτουργεί σωστά.


Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να βάλετε στη ζωή σας την άσκηση και να κάνετε υπομονή. Θυμηθείτε πως συνήθως εμείς οι ίδιοι "μπλοκάρουμε" τον μεταβολισμό μας από το άγχος και τη πίεση που νιώθουμε. Χαλαρώστε λοιπόν και όλα θα γίνουν.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X