Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας λόγω του καπνίσματος
Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας λόγω του καπνίσματος thumbnail

Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας λόγω του καπνίσματος

Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων, και σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με τους μη καπνιστές, εμφανίζουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, οι καθημερινοί καπνιστές.
Όπως επισημαίνουν ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς ΜακΚάμπι, που έκαναν τη δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό "The Lancet Psychiatry", η νικοτίνη μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, ιδίως μέσω υπερπαραγωγής ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή (της ντοπαμίνης), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ψύχωσης. Η υπερβολική ντοπαμίνη αποτελεί τη βασική βιολογική εξήγηση για την εμφάνιση ψύχωσης. Οι ερευνητές μελέτησαν 61 έρευνες από όλο τον κόσμο, οι οποίες έγιναν μεταξύ 1980-2014 και αφορούσαν συνολικά 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές.


Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 57% των ανθρώπων με ψύχωση ήταν ήδη καπνιστές όταν είχαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο τους (παράνοια, ψευδαισθήσεις κ.α.). Επίσης, οι καθημερινοί καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνιστές εκδηλώνουν την εν λόγω ψυχική νόσο ένα έτος νωρίτερα από τους καπνιστές κατά μέσο όρο.


Σαφώς οι περισσότεροι καπνιστές δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο. Η συνολική εμφάνιση της νόσου είναι 1 στους 100 ανθρώπους, αριθμός που μπορεί να αυξάνεται σε 2 ανά 100 ανθρώπους με το κάπνισμα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι -χωρίς μια κλινική δοκιμή- είναι δύσκολο να βεβαιωθεί, μόνο μέσω στατιστικών αναλύσεων, ότι όντως υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ καπνίσματος και σχιζοφρένειας. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, "η νέα μελέτη ανοίγει πράγματι τα μάτια μας, όσον αφορά την πιθανότητα ο καπνός όντως να είναι η αιτία για την ψύχωση".


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X